MENU
Tijs van den Brink gaat de politiek in

Tijs van den Brink gaat de politiek in

20 jan

In de driedelige documentaire-reeks Bolwerk onderzoekt Tijs van den Brink de toekomst van de christelijke politicus en zijn kiezer. Samen met de lijsttrekkers van de drie christelijke partijen bezoekt hij hun bolwerken. Weten deze politieke voormannen hun aloude achterban in Bergeijk (CDA), Urk (SGP) en Bunschoten-Spakenburg (CU) ook deze verkiezingen vast te houden? Of dringt ook in deze bastions de twijfel het stemhokje binnen?

Sybrand Buma (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU) worden door Tijs van den Brink vanuit hun Haagse werkkamer meegenomen naar hun kiezers in de provincie. Door middel van gesprekken en ontmoetingen wordt heden, verleden en toekomst van de christelijke politiek geschetst. In protestantse en katholieke bolwerken regeert al lange tijd min of meer de vanzelfsprekendheid; wie christelijk is, stemt vol vertrouwen op een christelijke partij. Soms geholpen door een welgemeend stemadvies van de plaatselijke dominee of pastoor. Maar tijden veranderen en de ontkerkelijking in ons land bereikt onvermijdelijk ook het stembureau.

Is de zwevende kiezer nu ook definitief de christelijke politiek binnengedrongen? Wordt de vanzelfsprekendheid waarmee het rode potlood werd gehanteerd verdrongen door nieuwe, actuele thema’s als Europa, migratie, islam en AOW? Of lukt het deze partijen toch, soms tegen de maatschappelijke stroom in, staande te blijven? Misschien zelfs nieuwe kiezersgroepen aan te spreken. En (opnieuw) hun plek op te eisen in het publieke debat?

Van den Brink reist voor aflevering 1 af naar het CDA-bolwerk Bergeijk. Voor de tweede aflevering over de ChristenUnie bezoekt hij Bunschoten-Spakenburg en voor aflevering 3 over de SGP reist hij af naar Urk.

Bolwerk, vanaf zondag 19 februari om 22:40 op NPO 2.

Datum: 20 januari 2017
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: