MENU
Jordanie: het verhaal van Samar

Jordanie: het verhaal van Samar

21 jan

Als ik zes beschadigde trappen omhoog ben gelopen, zie ik bovenop een hoop schoenen een klein meisje in een roze jurk staan. Ze laat ons binnen in haar huis, een eenvoudig appartement voor vijf kinderen en hun moeder Samar. Eťn kind zit in een plastic wipstoeltje te spelen en de anderen springen in en uit een oude wasmachine.Samar (33) zit naast me als ze haar verhaal vertelt. ďIk ben drie jaar geleden uit SyriŽ weggegaan en in Oost-Amman terecht gekomen. Onze buurt werd gebombardeerd. Ik heb geen idee wat er met ons huis in SyriŽ gebeurd is, want al mijn familieleden moesten ook vluchten.

De reis vanuit SyriŽ was niet gemakkelijk. Ik was alleen onderweg met mijn vijf kinderen. We zijn vijf dagen in het kamp Zaíatari geweest. Toen konden we daar weg. Acht maanden later kwam mijn man ook bij ons. Hij is een jaar gebleven en toen naar Duitsland gegaan.

We wachten tot hij ons iets stuurt. Hij neemt bijna nooit contact met ons op en heeft geen geld gestuurd of ons ergens mee geholpen sinds hij weg is gegaan.Ē

Samarís ogen schieten vol tranen terwijl ze me over haar man vertelt. Maar ze knippert de tranen weg en gaat verder: ďIk heb geen werk, maar ik pak alles aan om misschien wat geld te kunnen verdienen. Ik kook zonder vlees, want dat kunnen we niet betalen.
In SyriŽ hadden we een eigen huis en een auto. We hadden een goed leven, we kwamen niets tekort. Ik wil graag terug naar SyriŽ, maar als we hier moeten blijven, hoop ik dat mijn situatie beter kan worden.Ē

In JordaniŽ geeft Medair maandelijkse geldhulp aan Syrische vluchtelingen en kwetsbare JordaniŽrs om hen te helpen de crisis te overleven.

ďIk wil Medair bedanken voor de hulp die we krijgen. Ik heb nu zes maanden geldhulp gekregen. We gebruiken het geld voor de huur, school, gezondheidszorg of eten.
Door jullie steun konden we verhuizen. In ons oude huis waren enorm lange trappen, het zat vol insecten en we zaten altijd in de rook van het vuil dat mensen buiten verbrandden. Vandaag, vlak voordat jullie hier kwamen, had ik een afspraak in het ziekenhuis omdat mijn jongste zoon een herniaoperatie moet hebben.
Wat had ik zonder jullie hulp moeten doen? Voor die tijd kon ik gewoon niet rondkomen.Ē

Dankuwel voor uw steun aan families zoals die van Samar en haar kinderen in JordaniŽ. Lees hier meer over de noodhulp van Medair in JordaniŽ op de website van Medair.

Het werk van Medair in JordaniŽ wordt mogelijk gemaakt door het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, het Jordan Humanitarian Fund (via OCHA), Woord en Daad, All We Can (UK), Global Affairs Canada (via World Relief Canada) en gulle particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiŽle opvatting van enige andere organisatie.

Datum: 21 januari 2017
Auteur: Medair
Foto: Medair
Copyright: Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: