MENU
Rode Kruis biedt hulp bij extreme kou in Europa

Rode Kruis biedt hulp bij extreme kou in Europa

22 jan

Extreem winters weer in grote delen van Europa. In onder andere Griekenland en Polen daalde de temperatuur tot maar liefst -30 graden. Met name vluchtelingen in de ijskoude kampen hebben het moeilijk. "Voor hen vormt de strenge winter ​een serieus gevaar", aldus Simon Missiri namens het Internationale Rode Kruis​.

Kapotte tenten door de vele regen en sneeuw. Geluiden als 'inhumaan' en 'een ​onhoudbare situatie'. ôOnze vrijwilligers zijn op de been van Turkije tot aan Noord-Europa om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen", aldus Simon, die ​aangeeft dat het Rode Kruis overuren draait door dit barre winterweer.

Vluchtelingenkampen
Jamie Sport co÷rdineert vanuit het Internationale Rode Kruis de hulp in vluchtelingenkampen ​in het noorden van Griekenland. "Bijtende kou, ijzel en sneeuw. Het is de dagelijkse realiteit voor de migranten en vluchtelingen hier en voor de mensen die hen helpen."

Het Rode Kruis heeft de afgelopen weken al heel veel dekens uitgedeeld en kachels ge´nstalleerd voor families op Lesbos, die veelal leven in een - nu ijskoude - container. Hoewel dat natuurlijk heeft geholpen, zijn er volgens Jamie echt ook oplossingen voor de lange termijn nodig. "Anders leidt deze situatie tot frustraties, spanningen en gezondheidsproblemen. De mensen zijn namelijk getraumatiseerd en compleet ​uitgeput."​

Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis helpt niet alleen migranten en vluchtelingen, maar ook andere kwetsbare groepen, zoals ouderen en daklozen. "We delen warme kleren, dekens en voedsel uit", aldus Simon. "​Tevens bieden we medische hulp."

Het Rode Kruis waarschuwt
Het Rode Kruis waarschuwt de mensen in de door kou getroffen gebieden. "We dringen erop aan binnen te blijven waar mogelijk en de weerberichten te volgen", aldus Simon. "Verder proberen we ervoor te zorgen dat de mensen een noodvoorraad hebben, bestaande uit onder andere eten, water en zaklantaarns.''

Al honderen chauffeurs zijn door het extreme weer gestrand. "Als je dan toch de weg op moet, is het raadzaam om op de doorgaande wegen te blijven en een nooduitrustig mee te nemen, evenals een opgeladen telefoon."

Help mee
Het Rode Kruis steunt mensen wereldwijd. Mensen die leven in conflictgebieden, mensen die slachtoffer zijn van natuurgeweld, maar ook mensen zoals nu in Oost-Europa, die getroffen zijn door kou. Met jouw steun kunnen we zoveel mogelijk slachtoffers helpen. ​​​​​

Datum: 22 januari 2017
Auteur: Rode Kruis
Foto: Rode Kruis
Website: http://www.rodekruis.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: