MENU
Cinematografische reis door Afghanistan: The Land of the Enlightened

Cinematografische reis door Afghanistan: The Land of the Enlightened

25 jan

De documentaire The Land of the Enlightened is een ongelooflijke cinematografische reis door de prachtige natuur van het door oorlog geteisterde Afghanistan. In de film, op het snijvlak van fictie en documentaire, volgen we een gewapende bende kinderen die proberen te overleven op de hoogvlakten van Afghanistan. In hun kinderlijke onschuld zijn ze onverschrokken, maar ook angstaanjagend.

Kinderen van de Kuchi-stam graven oude Sovjetmijnen op en verkopen de explosieven aan kinderen die Lapis Lazuli edelstenen delven in een mijn. Een andere bende kinderen houdt de karavanen, die de blauwe edelstenen samen met opium door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten en staan klaar voor een overval. Intussen dromen ze over de dag dat het Amerikaanse leger wegtrekt uit Afghanistan. Parallel volgen we de Amerikaanse soldaten in hun observatiepost en tijdens hun patrouilles.

Regisseur Pieter-Jan De Pue geeft in zijn eerste lange film, die hij over een periode van zeven jaar meestal in zín eentje heeft opgenomen, een ongewone maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, zien we hoe kinderen vogelvrije bendes vormen. Zij richten volgens hun eigen oorlogsregels hun leven in. Ze heersen over de handelsroutes en verhandelen de achtergebleven landmijnen.

De meeslepende en prachtig gefilmde docufictie van De Pue laat de primitieve schoonheid en de ruwheid zien van het overleven in een land als Afghanistan. Daarnaast vormt het een eerbetoon aan de kinderlijke flexibiliteit, vindingrijkheid en de extreme veerkracht van de bewoners in dit land.

Regie, scenario en camera: Pieter-Jan De Pue, montage: David Dusa, Stijn Deconink, geluidsontwerp: Robert Flanagan, producent: Bart van Langendonck, coproducent: Femke Wolting, Bruno Felix, Christian Beetz, Morgan Bushe en Ibrahim Arify.

The Land of the Enlightened is geproduceerd door Savage Film, Gebrueder Beetz Filmproduktion, Submarine, Fastnet, in coproductie met Canvas, IKONdocs en ZDF © 2015

Dinsdag 31 januari 2017 om 22.55 uur, NPO 2

Datum: 25 januari 2017
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: