MENU
Extreme kou eist tientallen levens in Oost-Europa

Extreme kou eist tientallen levens in Oost-Europa

26 jan

Terwijl de Nederlandse slootjes en plassen weer langzaam ontdooien, genieten we na van blijde, winterse dagen. Want: er kon hier en daar geschaatst worden! Deze gezellige sfeer is een contrast van dag en nacht met de gevolgen van de kou in Oost-Europa. Daar zijn alleen deze maand namelijk al tientallen mensen overleden door het extreme winterweer.

Noodoproep voor Winteractie
De temperatuur daalde er tot wel min twintig, terwijl de zwaksten in bijvoorbeeld Oekraïne, Bosnië-Herzegovina en Albanië geen brandhout, kleding of voedsel tot hun beschikking hebben. Met als gevolg, in het ergste geval, de dood. In Bosnië-Herzegovina zijn zeker zes mensen slachtoffer van de kou geworden, in Oekraïne maar liefst veertig en ook enkele Albanezen en Roemenen ontsprongen de dans niet. Stichting Zending over Grenzen, die opkomt voor de kansarmen in Oost-Europa, vindt dit verschrikkelijk en roept Nederlanders op om mee te doen met de Winteractie.

De wintermaanden doorkomen
Via de Winteractie worden de allerzwaksten geholpen met voldoende brandhout, dekens, extra warme kleding en voedsel om te voorkomen dat ook zij bezwijken onder de extreme kou. De stichting voert deze actie al jaren, met positieve resultaten. In 2016 is bijvoorbeeld de familie Pasa de winter doorgeholpen. Alleenstaande, werkloze moeder Diana (32) schaamde zich vaak diep, omdat de voeten van haar kinderen Eric (5) en Milena (2) door en door nat en koud waren vanwege de versleten schoenen die zij droegen. “Ik dank God dat we ons hier geen zorgen meer om hoeven maken, sinds we in contact zijn gekomen met Zending over Grenzen,” zegt Diana. Het gezin is nu namelijk voorzien van winterkleding en -schoenen. Daarnaast krijgen zij stookhout om de wintermaanden goed door te kunnen komen.

Dagelijkse worsteling
Een jaar eerder zag de winter er voor de jonge familie heel anders uit. Het warm genoeg kleden van haar kinderen en het zorgen voor voldoende brandhout was een dagelijkse worsteling voor de jonge vrouw. Ze had er al een lastig leven als weeskind op zitten, toen haar man het gezin verliet in de zoektocht naar een beter leven. Gelukkig staat ze er nu niet meer alleen voor, maar helpt Zending over Grenzen hen. “Je kunt je niet voorstellen hoeveel vreugde me dat brengt”, aldus Diana.

Help mee!
Wil je de zwakken in Oost-Europa ook helpen de winter door te komen? Al voor €26,= kan Zending over Grenzen één gezin voorzien van brandhout, dekens, kleding en voedsel.

Datum: 26 januari 2017
Auteur: Shanna van den Bosch
Foto: Zending over Grenzen
Copyright: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: