Jip Wijngaarden op Holocaust Memorial Day in Nijkerk

Op 27 januari wordt herdacht dat 72 jaar geleden het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. De 27ste januari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale Holocaust-herdenkingsdag. Ook in Nederland werd, op initiatief van Christenen voor Israël, dit op de 27ste januari herdacht en er kwamen zo’n 400 mensen naar Nijkerk om te herdenken.

Wolfgang Kotek

Een van de sprekers was Wolfgang Kotek, die tijdens zijn jeugdjaren in Duitsland woonde en de opkomst van het nazirijk meemaakte. Hij vertelde over het omgaan met die situatie en het spelen met z’n vrienden.

Bart Wallet

Bart Wallet, de tweede spreker, is historicus en studeerde geschiedenis en Hebreeuws, Aramees en joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich onder andere bezig met de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van de Joden in Nederland. Hij benadrukte dat we het verleden met ons meenemen en dat het goed is de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden te blijven herdenken. Er is de laatste jaren zelfs een toenemende interesse onder de jeugd in wat er in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. In zijn toespraak haalde hij gedeelten aan uit het dagboek van Carry Ulreich. Dat dagboek is verwerkt in een boek met de titel: ’s Nachts droom ik van vrede.

Jip Wijngaarden

De derde spreker was Jip Wijngaarden, die aan de hand van een aantal van haar schilderijen benadrukte dat we als christenen verbonden zijn met het Joodse volk. We kunnen niet zeggen: ‘We hebben het niet geweten.’ In de Bijbel wordt al geprofeteerd over de gebeurtenissen. Laat het ons niet weer overkomen dat we het Joodse volk in de steek laten.

Het geheel van de herdenking werd muzikaal ingevuld door Moniek de Leeuw op de viool en Ilse Roskam op de accordeon. Zij speelde passende Joodse liederen.

In Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog van de 140.000 Joden die Nederland telde bijna 102.000 Joden vermoord in een concentratiekamp. Nederland kende op Polen na het grootste percentage Joden dat naar een vernietingskamp is gestuurd (87% van het aantal Joden dat in Nederland leefde). Gelukkig zijn er ook die deze gruwelijkheden hebben overleefd en ons erover kunnen vertellen, zoals Wolfgang Kotek en vele anderen. We mogen en kunnen niet vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden en op welke gruwelijke wijze het nazirijk getracht heeft het complete Joodse volk te vernietigen. Daarom is het belangrijk dat we de 27ste januari en 4 mei blijven herdenken in Nederland.

Auteur: Bert Huizing
Foto’s: Bert Huizing
27-01-2017
Web: www.christenenvoorisrael.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies