MENU
Pijnlijke ontruiming op de westelijke Jordaanoever

Pijnlijke ontruiming op de westelijke Jordaanoever

06 feb

De afgelopen dagen heeft Israel op de westelijke Jordaanoever de Joodse buitenpost Amona ontruimd. Voor iedereen was dit een pijnlijk gebeuren. Temeer daar Amona al 19 jaar wordt bewoond. Amona dateert van 1995. Het is een uitbreiding van de Israelische nederzetting Ofra, in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever, in Samaria.

Van de in totaal 100 buitenposten, die zonder toestemming van de Israelische regering zijn gebouwd, zijn er zoín 30 gelegaliseerd.

Enkele weken geleden nam een ministerieel comitť de zogeheten reguleringswet aan, waarmee illegale buitenposten die op particulier Palestijns land zijn gebouwd, worden gelegaliseerd. De Palestijnen krijgen compensatie aangeboden, maar gewoonlijk weigeren zij die. De Knesset moet nu verder over dit idee praten. Het is nog maar de vraag dit wetsvoorstel als wet zal worden aangenomen. Zowel de Knesset als het Hooggerechtshof moeten daarover oordelen.

De ontruiming was de uitvoering van het vonnis van het Hooggerechtshof, waarin werd vastgesteld dat de woningen van de buitenpost op private percelen staan. De bewoners van Amona stelden dat zich nog nooit een eigenaar van die percelen heeft gemeld en dat het land voorheen braak lag.

Ook deze week kondigde de IsraŽlische premier Netanyahu de bouw aan van een nieuwe nederzetting, ergens op de Westelijke Jordaanoever. Er moet nog worden vastgesteld waar en wanneer de bouw zal beginnen. De laatste door de IsraŽlische overheid erkende nederzetting was Revava, vlakbij de stad Ariel in Samaria, die werd gebouwd in 1991. Eveneens werden plannen bekend gemaakt om duizenden nieuwe woningen te bouwen in bestaande nederzettingen en aan de oostkant van Jeruzalem.

Toen ik dit las, dacht ik: Waarom moet de hele wereld dit weten? Er is toch geen enkel ander land dat de bouw van huizen of een nieuwe stad, dorp of nederzetting wereldwijd bekend maakt. Zoiets roept alleen maar antireacties op. Dat bleek ook wel. Ook president Trump reageerde afwijzend. Wellicht had Netanyahu een andere reactie van hem verwacht. In een tweede reactie kondigde de Amerikaanse regering aan dat een definitieve standpuntbepaling pas plaatsvindt na het aanstaande bezoek van Netanyahu binnenkort aan het Witte Huis.

Datum: 6 februari 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: