MENU
Orthodoxe Joden zoeken rode koe voor herstel offerdiensten

Orthodoxe Joden zoeken rode koe voor herstel offerdiensten

06 feb

Orthodoxe Joden zijn al vergevorderd met de voorbereidingen van het herstel van de offerdienst in de Derde Tempel, waarvan ze hopen dat die op korte termijn kan worden gebouwd. Wat nog ontbreekt, is een zuivere rode koe, die nodig is bij de offerdienst.

verscheen deze week het bericht dat een rabbi in een afgelegen regio in Mexico op een veehouderijbedrijf zo’n jonge rode koe heeft gevonden. Deze koe moet trouwens nog wel verder worden onderzocht door deskundigen, om te beoordelen of het werkelijk een zuivere rode koe is.

De vereisten zijn onder meer dat zo’n koe geen enkel haartje van een andere kleur mag hebben. Numeri spreekt over een rode koe zonder enig gebrek (Numeri 19:2).
Rabbi Benny Herschcovich vertelde over zijn vondst in Mexico aan Breaking Israel News. ‘Mijn hart sprong op van vreugde toen ik totaal onverwacht deze jonge koe zag.’

Tijdens de ongeveer duizend jaar offerdienst in de Eerste en de Tweede Tempel zijn in totaal 9 van zulke rode koeien gebruikt. De as van de koe werd met water vermengd om daarmee de Joden te reinigen. Volgens de Joodse traditie zal de tiende worden gebruikt wanneer de Messias komt.

Het Tempel Instituut, dat zich bezighoudt met de voorbereidingen voor de tempeldienst, heeft al embryo’s van andere rode koeien geïmplanteerd in koeien op Israëlische boerderijen in de Negev, in de hoop dat daaruit een zuivere rode koe zal worden geboren. Er is echter nog nooit wereldkundig gemaakt dat er een totaal zuivere rode koe is gevonden.

Gelukkig mogen we weten dat niet de as van een rode koe, vermengd met water, ons reinigt van onze zonden. Als we daarvan afhankelijk zouden zijn, zou het er niet best voor ons uitzien. Alle offers in het Oude Testament wezen heen naar het Offer van de Heere Jezus. ‘Het bloed van Jezus Christus, Gods Zoon, reinigt ons van alle zonde,’ zegt 1 Johannes 1:7. Dat geldt voor Joden en voor mensen uit de heidenvolken.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 6 februari 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: