MENU
Lezing over de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland

Lezing over de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland

09 feb

In Historisch Museum de Bevelanden in Goes is de tentoonstelling Het Boek der Boeken te zien. Ter gelegenheid daarvan geeft dr. Anne-Jaap van den Berg, bibliothecaris van het NBG, op 15 februari een lezing over bijbelvertalen.

Tijdens deze lezing staat de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland in de vroegmoderne tijd centraal. Daarbij is er bijzondere aandacht voor prenten die in bijbels opgenomen zijn, en zullen ook de zogenaamde prentbijbels belicht worden. Een van de aandachtstrekkers bij de lezing zijn de handgekleurde afbeeldingen van de Mortierbijbel, waarvan het Bijbelgenootschap een zeldzaam exemplaar bezit.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling Het Boek der Boeken. Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen vertelt de ontwikkeling van de Bijbel aan de hand van enkele vroege handschriften en talrijke exclusieve drukwerken. Onder de tentoongestelde bijbels bevindt zich ook een uniek exemplaar, namelijk de Delftse Bijbel uit 1477, die voor deze gelegenheid beschikbaar is gesteld door het NBG. Naast de bijzondere bijbels zijn er ook tegels met bijbelse taferelen te zien. Bekende bijbelverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament hebben een plaats gekregen. Zelfs het volledige kerstverhaal is te bewonderen in een aantal tegels uit de zestiende tot de negentiende eeuw.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats op woensdagmiddag 15 februari 2017 van 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes. Na de lezing volgt een rondleiding langs de expositie, geleid door drs. Henk de Korte en mr. Otto van Middendorp. De toegangsprijs is 10,- per persoon, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing kan door te mailen naar secretariaat@hmdb.nl. Vrienden van het museum ontvangen 10% korting.

Datum: 9 februari 2017
Auteur: Bijbelgenootschap
Foto: Bijbelgenootschap
Website: http://www.bijbelgenootschap.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: