MENU
Woord en Daad start 2017 met groot migratie-programma

Woord en Daad start 2017 met groot migratie-programma

11 feb

Gorinchem - Woord en Daad en Dorcas beginnen een uitgebreid programma om de oorzaken van migratie vanuit EthiopiŽ aan te pakken. Woord en Daad heeft hiervoor van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een financiering ontvangen van Ä 6.142.500.

Het vijf jaar durende programma focust op de ontwikkeling van vakonderwijs en werkgelegenheid voor jonge mensen in zuidelijk EthiopiŽ. Woord en Daad en Dorcas gaan hiervoor een strategische samenwerking aan met lokale partners in de regio: vakopleidingen, bedrijven en een universiteit.

Vergroting kansen op lokale arbeidsmarkt
Jaarlijks komen er in EthiopiŽ 2 miljoen jongeren bij op de arbeidsmarkt. Ze zijn opgegroeid op het platteland of in kleine steden en zijn vaak slecht opgeleid. De kans op een baan is klein. Voor arme jongeren lijkt migratie daarom heel aantrekkelijk. Het EYE programma (Employable Youth in Ethiopia) wil opleidingsmogelijkheden voor deze jongeren uitbreiden en verbeteren en hen ondersteunen om een goede aansluiting op de plaatselijke arbeidsmarkt te vinden. Tien organisaties slaan voor EYE de handen ineen in een consortium. Zeven van deze organisaties zijn gevestigd in EthiopiŽ. Hun kennis en expertise komt samen in platforms die in de zuidelijke regio van het land worden versterkt of opgericht.

ďDe financiering van het Ministerie is heel belangrijk, omdat de migratie-problematiek wereldwijd erg groot is,Ē licht Rina Molenaar, lid van de Raad van Bestuur van Woord en Daad toe. ďMet dit project geven we hoop aan jongeren in landen waar weinig hoop is. De overheid laat met deze subsidie zien dat ze in ons consortium gelooft Ė een kroon op onze inspanningen.Ē

Versterking van de economie
Door middel van vaktrainingen leren de Ethiopische jongeren vaardigheden zoals ondernemerschap en het opzetten van een eigen bedrijf. Hiertoe worden docenten getraind en ondernemers betrokken bij de opleidingen, zodat educatie en arbeidsmarkt op elkaar zijn afgestemd. Op deze manier maken Ethiopische jongeren meer kans op het vinden van een goede baan en het verbeteren van hun eigen omstandigheden en die van hun families.

Jongeren in EthiopiŽ worden actief benaderd om gebruik te maken van deze nieuwe kansen. In het programma is ook aandacht voor de voor- en nadelen van migratie. Jongeren hebben vaak een te rooskleurig beeld van het doelland en zijn onbekend met de gevaren van de reis. Als ze kiezen voor een toekomst in EthiopiŽ werken ze mee aan versterking van de economie aldaar en creŽren ze nieuwe perspectieven voor zichzelf en hun landgenoten.

Financiering
Woord en Daad heeft in 2016 een financiering van Ä 9.000.000 aangevraagd bij het Ministerie voor het EYE-programma. Nu twee derde van dit bedrag door het Ministerie wordt gefinancierd, gaat Woord en Daad zelf fondsen werven om de overige Ä 3.000.000 ook binnen te halen, om zo het complete programma te kunnen realiseren.

De opstartfase van het project is in volle gang. De uitgangssituatie van het project wordt momenteel in kaart gebracht als ijkpunt om de projectresultaten in de komende 5 jaar te kunnen meten.

Datum: 11 februari 2017
Auteur: Woord en Daad
Foto: © ChristelijkNieuws.nl
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: