MENU
Messiasbelijdende Joden belangrijk voor Bijbelvertaalwerk

Messiasbelijdende Joden belangrijk voor Bijbelvertaalwerk

14 feb

Enkele tientallen jaren geleden waren er naar schatting hooguit honderden Joodse Messiasbelijdende gelovigen. Nu leven er alleen in Israel al duizenden, misschien wel enkele tienduizenden.

Veel van deze Messiasbelijdende gelovigen hebben goede kennis van het Hebreeuws. Het bewustzijn begint te groeien dat de Messiasbelijdende Joodse gemeenschap wellicht een veel grotere rol kan gaan spelen in het Bijbelvertaalwerk. Met hun hulp zou dit wereldwijde zendingswerk een grote stimulans kunnen krijgen.

God heeft immers Zijn Woord in deze wereld gezonden in de Hebreeuwse taal. De Messiasbelijdende beweging staat daar het dichtste bij, en begrijpt de diepste betekenis ervan wellicht het beste.

Wij, in het Westen, die de beschikking hebben over tal van Bijbels en Bijbelvertalingen, kunnen het ons nauwelijks voorstellen dat er nog steeds grote groepen mensen zijn die niets van de Bijbel hebben en sterven zonder ooit iets van Gods Woord te hebben gehoord. Veel anderen hebben maar een klein deel van Gods Woord, of alleen het Nieuwe Testament.

Omdat Joodse mensen uit de hele wereld vandaan terugkeren naar Israel, met de talen van elders, heeft de Messiasbelijdende gemeenschap een schat aan talenkennis, die ingezet kan worden voor het Bijbelvertaalwerk. Joodse gelovigen kunnen zelf aan de slag gaan als vertalers, maar ze kunnen ook vertalers van elders coachen en begeleiden. Door de inbreng van hun extra kennis van het Hebreeuws kunnen vertaalprojecten veel sneller worden gerealiseerd. Zo kan Israel tot een nog grotere zegen voor de wereld worden, zoals Gods Woord op tal van plaatsen aangeeft. Jesaja 2:3 zegt al: ‘Want uit Sion zal de wet uitgaan en het woord van de HEERE uit Jeruzalem.’

(Informatie: iblt.ac)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 14 februari 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: