MENU
Voedselcrisis Oost-Afrika: Medair in actie

Voedselcrisis Oost-Afrika: Medair in actie

23 feb

Oost-Afrika, in het bijzonder de Hoorn van Afrika, heeft in de 21e eeuw al vaak crisis doorgemaakt. De VN heeft officieel bekend gemaakt dat er hongersnood heerst in meerdere delen van Zuid-Sudan, wat de ernst van de humanitaire situatie onderstreept.

Medair is de afgelopen 23 jaar actief geweest in Oost-Afrika met kritieke hulp en noodhulp bij voeding en gezondheid in Zuid-Sudan en SomaliŽ.

De VN waarschuwen dat in SomaliŽ de helft van de bevolking, meer dan zes miljoen mensen, in acute voedselonzekerheid zit en een hongersnood dreigt, net als in het buurland Zuid-Sudan. De laatste officiŽle hongersnood was in SomaliŽ, in het jaar 2011.

In Zuid-Sudan wordt de noodsituatie veroorzaakt door politiek conflict en ontheemding en in SomaliŽ zijn er natuurlijke oorzaken, hoewel dat land ook getroffen is door ontheemding. De oproep van de VN geeft aan hoe precair de situatie geworden is. Maar liefst 42% van de inwoners van Zuid-Sudan lijdt onder voedselonzekerheid.

Het is van het grootste belang om in actie te komen, want het gaat om de toekomst van de kinderen van dit land. Medair voorziet in de dringende voedselnoden in Zuid-Sudan en SomaliŽ, met name voor de meest kwetsbaren zoals kinderen jonger dan vijf jaar en vrouwen op het platteland, waar landbouw niet langer mogelijk is.

In Zuid-Sudan zijn duizenden mensen ontheemd en miljoenen getroffen door het conflict. Het voedselhulpteam van Medair is daar in actie tegen de onlangs vastgestelde hongersnood in Leer. De kinderen krijgen niet alleen PlumpyíNut, maar de moeders krijgen ook voorlichting over gezonde voeding en preventie van ziekten, twee zeer belangrijke pijlers voor een zekerder toekomst. ďDe voedselnood is nog steeds zeer hoog, maar onze teams hebben honderden ondervoede kinderen met succes kunnen behandelen. We gaan in de komende weken door met hulp aan de meest kwetsbaren in het land,Ē zegt Caroline Boyd, hoofd van het Medair-programma in Zuid-Sudan.

In SomaliŽ heeft vooral El NiŮo schade aangericht. De afgelopen twee seizoenen is er geen regen gevallen. Medair breidt de ondervoedingsactiviteiten uit om de voedselzekerheidscrisis beter aan te kunnen pakken. Zelfs in enkele van de meest vruchtbare delen van SomaliŽ zijn rivieren en bronnen opgedroogd en zijn de oogsten mislukt. Daardoor is er weinig tot geen veevoer en zijn de voedselprijzen enorm gestegen. Om ervoor te zorgen dat mensen in hun gemeenschappen op het platteland kunnen blijven en niet naar de steden hoeven te vluchten, werkt Medair met partnerorganisaties en getrainde vrijwilligers: "De context is uitdagend, maar het is bemoedigend om te zien hoe mensen in de gemeenschap en in onze teams zich buitengewoon inzetten om ondervoede kinderen in plattelandsdorpen te helpen. En verder behandelen ze uitbraken van ziekten als gevolg van de droogte,Ē vertelt Marian Wetshay-van der Snoek, Medair-landendirecteur voor SomaliŽ.

Bij rampen en crises blijft Medair onmiddellijk therapie en nazorg geven aan reeds ondervoede mensen. Ook bieden we preventieve zorg en maatregelen voor gezondheid op de lange termijn, zoals gezondheidszorg, betere hygiŽne, toegang tot veilig water en voedseleducatie aan gemeenschappen in nood.

Datum: 23 februari 2017
Auteur: Janneke de Kruijf
Foto: © Medair - Albert Gonzalez Farran
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: