MENU
Madagaskar: Medair biedt hulp na cycloon enawo

Madagaskar: Medair biedt hulp na cycloon enawo

09 maa

Tropische cycloon Enawo kwam dinsdag aan land in Ampahana, aan de noordoostelijke kust van Madagaskar, met aanzienlijke stormschade en overstromingen tot gevolg. De storm bereikte boven zee windsnelheden van 200 tot 250 km/u, waarmee dit één van de zwaarste stormen is die Madagaskar in de laatste 5 jaar troffen.

Het oog van de storm ging o.a. door de districten van Maroantsetra en Mananara-Nord. Tot nu toe zijn 4 doden geteld.

Medair is sinds 2002 in Madagaskar actief met projecten voor WASH (water, sanitatie en hygiëne), risicobeperking van rampen, onderdak en geldhulp. Na cycloon Gafila in 2004 heeft Medair de basis in Maroantsetra geopend en sindsdien hebben we in deze regio projecten uitgevoerd. Momenteel zijn we in Maroantsetra en Mananara-Nord actief met WASH-projecten, waarmee we geïsoleerde gemeenschappen veilig water en sanitatie bieden.

Medair heeft ervaring met hulp na tropische stormen in Madagaskar. In 2012 verleenden we noodhulp aan 5.000 huishoudens door distributie van WASH-pakketten en door middel van geldhulp. Het team in Madagaskar is getraind in noodhulp en kan snel overschakelen van herstelactiviteiten naar noodhulp.

“Medair is de enige hulporganisatie in de regio Analanjirofo, daarom kijkt iedereen naar ons voor hulp. Omdat de regio moeilijk bereikbaar is, zal dat een enorme logistieke uitdaging worden. Maar dankzij onze goede samenwerking met ondermeer Mission Aviation Fellowship zijn we in staat om hulp te verlenen. De plaatsen Sambava en Antalaha, noordelijk van Maroantsetra, zijn zwaar getroffen en we onderzoeken of we ook daar in actie kunnen komen,” zegt Klaas Overlade, Medair-landendirecteur in Madagaskar.

Medair heeft 2.000 WASH-pakketten klaarstaan in de buurt van Maroantsetra. Deze zullen uitgedeeld worden aan ongeveer 11.400 zeer kwetsbare mensen. De pakketten bevatten essentiële goederen, zoals waterzuiveringsmaterialen, 1 kg zeep, 2 emmers en een beker. Nadat de cycloon overgetrokken is, zullen Medair-teamleden de kwaliteit van het water in de putten onderzoeken en zonodig het water gaan zuiveren.
Zodra de weersomstandigheden het toelaten, zal er een eerste MAF-vlucht plaatsvinden om de schade op te nemen. Verwacht wordt dat mensen onderdak, WASH-goederen en ook voedsel nodig zullen hebben, omdat de meeste oogsten verloren zullen gaan.
Het project van Medair in Madagaskar wordt gefinancierd door de Europese Unie, het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, Zurich Zoo (CH), Leopold Bachmann Foundation (CH), Agence de l’eau Rhône Méditerranée Corse (FR) en gulle particuliere donateurs.
Voor meer informatie over het werk van Medair in Madagaskar: www.medair.org/nl/madagaskar

Datum: 9 maart 2017
Auteur: Medair
Foto: Medair-Ketsia Bonnaz
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: