MENU
Amerikaanse ambassade mogelijk toch naar Jeruzalem

Amerikaanse ambassade mogelijk toch naar Jeruzalem

12 maa

Momenteel is een Amerikaanse delegatie in Israel om de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem voor te bereiden. Deze week werd een nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israel benoemd. Het is David Friedman. Friedman is pro-Israel, heeft een huis in Jeruzalem, is de zoon van een rabbi en spreekt vloeiend Hebreeuws.

Als sinds 1995, toen het Amerikaanse Congres besloot dat de ambassade naar Jeruzalem moet worden verplaatst, hebben opeenvolgende presidenten gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om deze verplaatsing elke zes maanden opnieuw weer uit te stellen. Het uitstel dat de vorige president afkondigde, loopt nog tot mei. Het zou een prachtige daad zijn van de Amerikaanse regering om in mei aanstaande, 70 jaar na de beslissing op 29 november 1947 van de Verenigde Naties voor een opdeling van het Britse mandaatgebied Palestina te verdelen in een Joods, een Arabisch en een internationaal bestuurd deel (Jeruzalem en Bethlehem), de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Hier komt nog bij dat het in juni 50 jaar geleden is dat Israel Jeruzalem bevrijdde van de Jordaanse bezetters.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 12 maart 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: