MENU
Stichting Wat Zegt de Bijbel 40 jaar: van mobiele zaal tot webwinkel

Stichting Wat Zegt de Bijbel 40 jaar: van mobiele zaal tot webwinkel

25 maa

Rond 1951 startten een drietal mannen: de broers Johan en Jaap Fijnvandraat en Kees Vink, een jarenlange rondreis door Friesland. Later breidde dit team zich uit met Bé en Ina Ottens (foto). Zij trokken van dorp naar dorp om het evangelie te brengen aan wie het maar wilde horen.

Aanvankelijk ontvingen zij geïnteresseerden in tenten en cafézaaltjes, maar vanaf 1958 werd een ‘mobiele zaal’ in gebruik genomen. Deze demontabele ruimte, opgebouwd tussen twee oude bussen, had een kleine 100 zitplaatsen en werd tot met 1976 gebruikt. ’s Middags bijeenkomsten voor kinderen, ’s avonds voor volwassenen. Om het werk meer een juridische status te geven werd op 24 maart 1977 Stichting Wat zegt de Bijbel opgericht in Leeuwarden.

Vijftien boekwinkels
Door onder andere de opkomst van de TV, liep de belangstelling voor met name de avondbijeenkomsten langzaam terug. Toen het dakzeil van de mobiele zaal onherstelbaar beschadigde, dachten de mannen na over een vervolg. De werkzaamheden varieerden van evangelisatie-acties, beurswerk en lezingen tot verkoop van lectuur en het verzorgen van Bijbelcursussen. Het werk breidde zich voortdurend uit met in 2013 15 Fakkelwinkels waar meer dan 13.500 titels verkrijgbaar waren. De meeste van deze winkels bestaan nog steeds en worden voortdurend vernieuwd. Ook de webshop is in 2016 geheel vernieuwd en kenmerkt zich door uitgebreide zoekmogelijkheden voor christelijke boeken.
Het ontwikkelen van nieuwe schriftelijke cursussen is steeds doorgegaan. Maar In de loop van de tijd is het cursuswerk losser van de boekwinkels komen te staan. In 2012 is het werk daarom verdeeld over twee stichtingen: Stichting Wat Zegt de Bijbel en Stichting De Fakkel, christelijke boekwinkels.

5.000 deelnemers
Nieuwste aanwinst van de stichting is BeterBijbel.nl. Via de site melden deelnemers zich gratis aan en krijgen dagelijks vier korte Bijbelvragen voorgeschoteld. Doel van de site: Deelnemers een leuk dagelijks Bijbelmoment laten beleven, waarbij de persoonlijke kennis over het woord van God wordt getest en vergroot. Na drie maanden bereikte BeterBijbel.nl afgelopen week de grens van 5.000 actieve deelnemers. Dit resultaat is vooral toe te schrijven aan de app die voor Android en Apple beschikbaar is. BeterBijbel.nl leent zich nu dus ook goed voor mensen die bijvoorbeeld onderweg zijn met het Openbaar Vervoer of ’s avonds op de bank nog wat met hun smartphone doen. De opzet van BeterBijbel.nl is eenvoudig, overzichtelijk en geschikt voor jong en oud. Deelnemers kunnen meedoen op drie verschillende niveaus. Na het beantwoorden van de vraag ontvangt de deelnemer direct de uitslag en kan zijn score met die van andere deelnemers vergelijken. Daarbij maakt het spelelement BeterBijbel.nl onderscheidend.

Toekomst
‘Wat Zegt de Bijbel’ is op 24 maart 1977 opgericht om onder andere (jonge) christenen in hun geloofsontwikkeling te ondersteunen. De naam van de stichting is geïnspireerd door de toespraken van de Amerikaanse evangelist Billy Graham die vaak in zijn woordverkondiging “The Bible says…” gebruikte. De Bijbel aan het woord laten. Dat is precies wat de stichting wil en waar het bestuur en medewerkers zich de komende jaren door zullen laten inspireren.

Per 1 maart is Bé Ottens afgezwaaid als vertrouwenspersoon van Stichting Wat Zegt de Bijbel waar hij in 1977 medeoprichter van was. Mede door Bé’s diverse activiteiten (kampwerk) in het land heeft het werk van de stichting veel bekendheid gekregen. Afgelopen maand vierde dit echtpaar hun 60-jarig huwelijksjubileum in aanwezigheid van vele vrienden en familieleden.

Datum: 25 maart 2017
Auteur: Douwe Scheepsma
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.watzegtdebijbel.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

8 februari 2019 Bijbellezen is luisteren met je ogen

Meer nieuws: