MENU
Inzameling na PLMA-beurs levert zes vrachtwagens vol producten op

Inzameling na PLMA-beurs levert zes vrachtwagens vol producten op

19 mei

ALMERE – Zes vrachtwagens vol waardevolle producten laadde hulporganisatie Zending over Grenzen gisteren in na de PLMA-beurs in de Amsterdamse RAI. 76 vrijwilligers werkten drie uur lang keihard voor dit respectabele resultaat. Van chips en popcorn tot olijven en olies: veel door standhouders achtergelaten artikelen krijgen een mooie bestemming in Oost-Europa.

“Het is een prachtige dag”, zegt vrijwilliger Rijnie Schats (foto) terwijl ze haar pompwagen met een palletbox vol onder meer pasta, chips en sauzen bij de vrachtwagen neerzet. “Wat een feest voor de mensen in Oost-Europa.” In felgroene T-shirts met de tekst ‘make a difference for the poor and helpless’ deden de vrijwilligers wat ze konden, ondanks de zomerse hitte. Zo ook Richard Teeuwen, die tevens al tientallen jaren Oost-Europees gezinnen en kinderen sponsort via Zending over Grenzen: “Hoeveel wordt er niet in het rijke westen geproduceerd. Wat mooi dat het nu een goede bestemming krijgt in Oost-Europa en daardoor niet weggegooid wordt.” Alle producten met een houdbaarheidsdatum langer dan drie maanden worden naar Oost-Europa vervoerd. Verse- en diepvriesartikelen gaan naar de Voedselbank in Nederland.

Bijna alle 2.500 internationale standhouders zijn blij dat de producten die zij niet mee naar huis kunnen nemen goed terecht komen. “Alle echt belangrijke dingen in het leven zijn gratis”, zegt Christ, standhouder uit België. ”En vandaag na deze beurs ook onze producten voor de mensen die het echt nodig hebben.” De PLMA-beurs is een grote vakbeurs voor huismerken waarbij allerlei fabrikanten hun producten presenteren aan bijvoorbeeld groothandels en supermarktketens.

Sinds jaar en dag zamelt Zending over Grenzen als enige organisatie goederen in die door standhouders worden achtergelaten. Wim Klein, coördinator Hulpgoederen bij Zending over Grenzen, nam de organisatie van de inzamelingsactie de afgelopen elf jaar voor zijn rekening. “Ik ben erg trots als ik alle groene T-shirts de vloer op zie gaan”, zegt hij. “Samen maken we de beurs helemaal ‘schoon’. Als er twee pallets met artikelen achterblijven, is dat veel.”

Het grootste gedeelte van de goederen wordt gebruikt tijdens de zomerkampen die Zending over Grenzen in Oost-Europa organiseert. Dit is een plek waar kinderen uit tehuizen of uit gezinnen die in armoede leven een plek hebben om plezier te maken en weer even gewoon kind kunnen zijn. Renny van der Sleen, manager Fondsenwerving en Communicatie van de hulporganisatie, hield tijdens het inzamelen in de RAI deze kinderen voor ogen. “Toen ik pakjes popcorn in mijn pallet laadde, bedacht ik me hoe blij de Oost-Europese kinderen zullen worden van zo’n lekkernij”, aldus Van der Sleen. In 2016 gingen 4.755 kinderen uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië met Zending over Grenzen op Zomerkamp.

Datum: 19 mei 2017
Auteur: Zending over Grenzen - Shanna van den Bosch
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: