MENU
50 jaar geloof in Nederland in: Toen was geloof heel gewoon

50 jaar geloof in Nederland in: Toen was geloof heel gewoon

04 jul

In de vijfdelige serie Toen was geloof heel gewoon neemt EO-presentator Andries Knevel de kijker mee naar de jaren zestig. De tijd van de Koude Oorlog, de intrede van kleurentelevisie, de eerste maanlanding en bovenal: de tijd waarin geloof nog heel gewoon was.

Tweederde van de Nederlanders bezocht een kerk, terwijl dit anno 2017 gedaald is naar 25% van de Nederlandse bevolking. Verdween God uit Nederland of geven we tegenwoordig op andere manieren handen en voeten aan ons geloof?

Is het geloof ten prooi gevallen aan de vrijgevochten jaren zeventig en welke invloed hadden de roerige jaren tachtig, toen kerk en dogma’s steeds meer onder vuur kwamen te liggen? Wat hebben we de afgelopen vijftig jaar verloren en wat koesteren we nog? Toen was geloof heel gewoon is een trip dwars door Nederland, langs biblebelt en grachtengordel. In zijn zoektocht naar de waarde van het geloof toen en nu, spreekt Knevel met bekende en onbekende Nederlanders en brengt hij een bezoek aan diverse oud-EO’ers.

Bijzondere ontmoetingen
In de eerste aflevering van Toen was geloof heel gewoon gaat de EO-coryfee onder andere in gesprek met Freek de Jonge. Hoe kijkt hij, als zoon van een dominee, naar de ontwikkeling van het geloof in Nederland? “Verder heb ik een bijzondere ontmoeting met Lida Ritzer”, zegt de presentator. “Al veertig jaar lang bezoekt zij de Jakobuskerk in Utrecht waar ze is getrouwd en haar kinderen zijn gedoopt. Nu sluit de kerk noodgedwongen haar deuren.” Ook gaat Knevel in gesprek met zijn eigen dochter Marije. Hoe ging het vroeger bij hen thuis?

Vijftig jaar EO
Het programma Toen was geloof heel gewoon is gemaakt in het kader van het 50-jarig bestaan van de EO. De omroep werd in 1967 opgericht en vertelt al vijftig jaar verhalen waarin geloof, hoop en liefde centraal staan.

Vanaf zaterdag 29 juli, 19.45 uur, NPO 2

De titelsong van Toen was geloof heel gewoon is ingezongen en geschreven door Stef Bos.

Datum: 4 juli 2017
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: © EO - Willem-Jan de Bruin
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: