MENU
Een dag vrijwillig leven als een vluchteling

Een dag vrijwillig leven als een vluchteling

13 jul

Apeldoorn – Noodhulporganisatie ZOA organiseert op 23 september het evenement ‘Acht uur Op de Vlucht’. Deelnemers leven 8 uur lang als vluchteling en ervaren zo direct wat een vluchteling meemaakt. ZOA organiseert dit evenement om bewustwording te creëren en fondsen te werven voor vluchtelingen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Het evenement vindt plaats in Apeldoorn.

‘Acht uur op de vlucht’ is een zo realistisch mogelijke weergave van wat vluchtelingen ervaren .Het is een uitdaging voor de deelnemers, maar bovenal een wake up call, want voor 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd is dit de harde dagelijkse werkelijkheid.

Leonieke Dekker van ZOA vertelt:” Op de Vlucht is een zo realistisch mogelijke vluchtervaring. We kunnen de echte vluchtervaring inclusief verdriet en verlies nooit volledig nabootsen en dat zouden we ook niet willen. Maar we proberen wel om bepaalde situaties en gevoelens zo echt mogelijk na te bootsen. Het is een spannende ervaring die de deelnemers nog lang bij zal blijven.”

ZOA werkt al bijna 45 jaar in meer dan 19 verschillende soorten landen. Vanuit deze jarenlange expertise weet ZOA hoe de echte realiteit vaak is en kunnen deze vaak moeilijke of heftige situaties worden nagespeeld.

Leven als vluchteling
Na afloop van Op de Vlucht editie 2015 vertelden deelnemers dat ze veel geleerd hadden over vluchtelingen. Oud-deelnemer Matthijs vertelde over zijn ervaring: “Tijdens Op de Vlucht besefte ik pas echt hoe makkelijk wij omgaan met onze welvaart en vrijheid. Al met al was dit een ervaring die mijn kijk op vluchtelingen geheel veranderd. Ik ben vooral dankbaar voor mijn douche, warme bed en veiligheidsgevoel, iets wat voor miljoenen vluchtelingen helaas niet vanzelfsprekend is.”

Aanmelden
Op de Vlucht vindt plaats op 23 september in Apeldoorn. De precieze locatie wordt nog niet bekend gemaakt. Aanmelden kan vanaf 16 jaar op www.opdevlucht.nl. Door mee te doen laten deelnemers zich sponsoren voor minimaal 25 euro. De opbrengst gaat naar vluchtelingen in onder andere Afghanistan, Irak en Zuid-Soedan.

Datum: 13 juli 2017
Auteur: Tineke Koelewijn ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.opdevlucht.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: