MENU
Van teruggetrokken meisje naar ondernemende vrouw

Van teruggetrokken meisje naar ondernemende vrouw

25 jul

Theresa uit Mozambique is tien jaar oud als haar beide ouders vlak na elkaar overlijden aan de gevolgen van hiv/aids. Theresa, haar broer en twee zusjes blijven alleen achter. Haar jongste zusje is dan nog maar vier maanden oud.

De eerste weken na het overlijden van haar ouders, krijgen de kinderen wat voedsel en zeep van hun buren. Maar ook deze mensen kampen met grote tekorten en kunnen dat beetje wat ze hebben niet langer delen.

Omdat dorpsgenoten denken dat boze geesten verantwoordelijk zijn voor deze situatie, wordt het gezin verstoten uit de gemeenschap. Als lokale collega’s van Dorcas Theresa en het gezin willen ondersteunen, blijkt het moeilijk om contact te maken. Theresa is krachtig, maar in zichzelf gekeerd en onbereikbaar. Toch groeit er langzaam maar zeker vertrouwen.

Het huisje van Theresa, haar broertje en zusjes wordt gerepareerd. Ze krijgen een moestuin, die ze zelf onderhouden. Maar nog belangrijker: ze krijgen hun waardigheid, zelfvertrouwen en motivatie terug. Op haar eigen initiatief werft Theresa inkomsten door pinda’s te roosteren en te verkopen. Van de opbrengst betaalt ze de waterrekening. De moestuin voorziet het gezin van voldoende en gevarieerd voedsel. Theresa, haar broertje en zusjes leven met opgeheven hoofd. Dit dwingt respect af bij hun dorpsgenoten: het gezin wordt weer gezien en geaccepteerd.

Datum: 25 juli 2017
Auteur: Dorcas
Foto: © Dorcas
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: