MENU
Medair Somalie: Vastbesloten om een verschil te maken

Medair Somalie: Vastbesloten om een verschil te maken

02 aug

Hassan* is geboren in Somalië, maar vanwege het conflict gevlucht naar een ander land. Jarenlang leefde hij in een vluchtelingenkamp, totdat hij terugkeerde naar zijn eigen stad. Hij was vastbesloten om een verschil te maken.

Hij meldde zich aan als vrijwilliger werken bij het Ministerie van Volksgezondheid, omdat hij geschokt en verdrietig was door de toestand in zijn land. Daar deed hij waardevolle ervaringen en vaardigheden op. Nu werkt hij op de voedingsafdeling in een door Medair ondersteunde gezondheidskliniek in Somalië.
Dat er nu in Somalië een ernstige voedselcrisis is, maakt zijn werk des te belangrijker.

In het begin kon hij gewoon niet geloven hoe dun en zwak sommige kinderen waren die naar het ziekenhuis kwamen. “Ik herinner me een kind van vier dat door zijn moeder hier werd gebracht,” vertelt Hassan. “Het kind kon niet op zijn eigen benen staan en bovendien had moeder epilepsie.” Het patiëntje werd direct opgenomen en kreeg Plumpy’Nut, een energierijk, therapeutisch voedselsupplement. Hassan was zo blij toen de jongen na tien weken hersteld was: “Hij was mollig geworden! En hij kon weer lopen!”

Op sommige momenten vecht Hassan tegen zijn tranen. Hij ziet moeders uit zijn buurt die zich zo hulpeloos voelen als ze hun kinderen naar de kliniek brengen. “Soms moet ik ervan huilen,” zegt hij. “De moeders zijn zo arm dat ze hun kinderen niet goed te eten kunnen geven. Vandaag heb ik al acht kinderen opgenomen in het programma tegen ernstige acute ondervoeding.”

Het is uitdagend werk, maar Hassan weet dat hij levens redt en belangrijke dingen doet voor zijn gemeenschap. Ondervoede kinderen behandelen kan zo veel voldoening geven, omdat kinderen snel kunnen herstellen met energierijke voeding en de juiste behandeling. Het doet hem goed om te zien dat de kinderen beter worden, totdat ze sterk genoeg zijn om ontslagen te worden. “Ik ben blij met mijn werk,” vertelt Hassan. “Dat ik mijn eigen gemeenschap kan helpen, maakt me het gelukkigst. Daardoor ben ik trots op wat ik doe.”

In Somalië werkt Medair met plaatselijke partnerorganisaties aan verbetering van de kennis en vaardigheden van hun medewerkers. Ook maken we de impact van onze aanwezigheid effectiever en duurzamer. Hassan* werkt voor een van deze plaatselijke partnerorganisaties. Medair-medewerkers hebben hem begeleid en getraind in het behandelen van en omgaan met ondervoede kinderen.

Doe met ons mee en ondersteun het levensreddende werk van toegewijde Somaliërs zoals Hassan. De mensen in Somalië hebben nu zo hard hulp nodig. Om maximale impact te hebben, kunt u maandelijkse donateur van Medair worden.

* Naam om veiligheidsredenen gewijzigd.

Het werk van Medair in Somalië is mogelijk gemaakt door steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken via de Dutch Relief Alliance Joint Response, in samenwerking met Dorcas Aid International (NL), TEAR (AU), het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de VS (USAID), Ferster Foundation (CH), Resurgens Foundation (CH), Gertrude Hirzel Foundation (CH), All We Can (UK) en gulle giften van particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Christelijknieuws mocht dit bericht met vriendelijke toestemming overnemen. Bezoek de website van Medair voor meer informatie over het hulpverleningsprogramma en steun deze organisatie.

Datum: 2 augustus 2017
Auteur: Medair
Foto: © Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: