MENU
Positie premier Benjamin Netanyahu wankelt

Positie premier Benjamin Netanyahu wankelt

13 aug

Steeds krachtiger klinkt in Israel de oproep aan premier Benjamin Netanyahu om op te stappen, nu er onderzoek naar hem en zijn vrouw plaatsvindt naar fraude, het verzwijgen van illegale geschenken en naar beïnvloeding van de media. Netanyahu vindt dat er een heksenjacht tegen hem gaande is.

Het is opvallend dat de beschuldigingen tegen de premier met name vanuit ‘links’ en vanuit de media tegen hem worden geuit. Velen zien hem als een-sta-in-de-weg voor onderhandelingen met de Palestijnen.

Telkens opnieuw worden Israëlische premiers – soms terecht – beschuldigd van fraude en verduistering. Eerder overkwam het ook de premiers Sharon en Olmert. Je zag toen een opmerkelijke reactie van die beiden. Allebei kozen ze opeens voor een vlucht naar ‘links’. Sharon besloot tot een eenzijdige terugtrekking uit Gaza en Olmert ging naar het Amerikaanse Annapolis in een uiterste poging het vredesproces vlot te trekken en een deal te sluiten met de Palestijnen.

Analisten volgen nauwgezet wat Netanyahu nu gaat doen. Kiest ook hij voor een vlucht naar ‘links’, in een poging zijn positie te beschermen, dan zal hij binnenkort opnieuw aan tafel gaan met de Palestijnen.
Hij kan echter ook voor ‘rechts’ kiezen en een harder standpunt innemen tegenover de Palestijnen en mogelijk zelfs Judea en Samaria annexeren en het grondgebied van Jeruzalem uitbreiden, in een poging meer steun van het volk te genereren. (Bron: o.a. Jerusalem Post)

Vol spanning wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de onderzoeken. Tot die tijd blijft de positie van Netanyahu wankel. Als hij wetten blijkt te hebben overtreden, zal dat – terecht – consequenties hebben voor zijn functioneren als premier. Laten we hem en Israel blijven opdragen in onze gebeden.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 13 augustus 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: