MENU
Elbert Dijkgraaf bezoekt pluimveehouders

Elbert Dijkgraaf bezoekt pluimveehouders

15 aug

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf was gisteren te gast bij P. Bos Veevoeders in Ederveen om in gesprek te gaan met een zestal pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis. Ook gemeenteraadsleden uit Barneveld en Ede en SGP-Statenlid Wijnne waren aanwezig. Dijkgraaf heeft verder enkele getroffen bedrijven bezocht.

De pluimveehouders vertelden over de grote onzekerheid en de vele vragen waar ze mee te maken hebben. Verschillende pluimveehouders hebben hun leghennen in de 'rui' gezet en hopen dat ze daarna schone eieren hebben. Dat blijkt echter niet eenvoudig te zijn. Bovendien is het nog de vraag of het fipronil voldoende verdwijnt. Er is uitgebreid gesproken over de financiele consequenties en de mogelijkheden en kansen voor tegemoetkomingen vanuit de overheid.

Verschillende vragen gaan mee naar Den Haag:

- waarom mogen besmette eieren niet afgevoerd worden ten behoeve van niet-humane toepassingen?
- waarom moeten mest en kippen uit geblokkeerde, maar inmiddels vrijgegeven stallen en bedrijven nog getest worden?
- worden geimporteerde eieren ook gecontroleerd? Het kan immers niet zo zijn dat Nederlandse eieren door de strenge norm van 0,005 mg/kg ei van de markt geweerd worden, terwijl besmette buitenlandse eieren door soepelere buitenlandse normstelling wel ons land binnen mogen komen.
- waarom is er zo'n groot verschil in communicatie tussen enerzijds de NVWA en anderzijds de Belgische en Duitse autoriteiten?
- tarieven voor testen, ruimen en verwerking zijn omhoog geschoten. Kan dit niet aangepakt worden?

Elbert Dijkgraaf heeft verder enkele getroffen bedrijven bezocht.

Datum: 15 augustus 2017
Auteur: SGP
Foto: SGP
Copyright: SGP
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: