MENU
Jubileumeditie Fiets voor een Huis levert 781 stormvaste huizen op

Jubileumeditie Fiets voor een Huis levert 781 stormvaste huizen op

09 sep

Voor het vijfde jaar op rij kleurde de Col du Galibier blauw. 580 deelnemers beklommen in blauwe Fiets voor een Huis shirts fietsend, (hard)lopend of steppend de 2.646 hoge Col du Galibier. Ze trotseerden kou en regen en moesten vanwege de ophanden zijnde sneeuw in hoog tempo naar boven.

Ondanks het slechte weer haalden de deelnemers – soms onder tranen – de top van de berg. Met deze sportieve prestatie maakten ze de bouw van 781 stormvaste huizen in Bangladesh mogelijk.

Deze jubileumeditie bracht in totaal 781.062 euro op, een recordbedrag. Alle sportievelingen moesten minstens 1000 euro sponsorgeld meebrengen. Voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt via een microhypotheek één stevige en stormvaste woning voor een gezin in Bangladesh gerealiseerd. In de afgelopen weken zagen we hoezeer deze huizen nodig zijn in tijden van extreme wateroverlast.

Met het Christelijk Noodhulpcluster verleende Woord en Daad noodhulp aan de getroffen gezinnen in Bangladesh, India en Nepal. Bijvoorbeeld aan het gezin van Purna en Maya en hun drie kleine kinderen. Ze werden midden in de nacht wakker van het water en vluchtten snel hun huis uit. De muren waren opgetrokken uit klei, en zakten langzaam in elkaar. Purna en Maya hebben geen huis meer. ‘Juist voor die mensen lopen wij nu de berg op’, aldus Jan van der Hel, een van de deelnemers. ‘Het was een barre tocht, het vroor zelfs op de top. Maar dat afzien duurt voor ons maar een halve dag. Voor de mensen in Bangladesh is het echt zwaar. Wij gunnen hen een huis!’

In totaal hebben de vijf edities van Fiets voor een Huis 2,3 miljoen euro opgebracht. De 2331 huizen die daarmee gebouwd kunnen worden, moeten een betonnen fundering hebben die 50 centimeter boven de vloedlijn ligt. Het project van Wereldfoundation en Woord en Daad is nu zelfvoorzienend geworden, omdat de huizen via de microhypotheek steeds op termijn worden terugbetaald.

Met deze vijfde editie is er een einde gekomen aan het jaarlijkse evenement in Valloire. Zowel Wereldfoundation als Woord en Daad kijken naar een sportief vervolg van dit succesvolle evenement. Gerald Holtvlüwer, initiatiefnemer van Fiets voor een Huis: ‘Persoonlijk vind ik het prachtig om te ervaren hoe gedreven alle deelnemers zijn om iets te doen voor hun medemens, jaar in jaar uit. Ik wil hen en alle vrijwilligers, sponsoren en betrokkenen bedanken voor hun jarenlange steun, mede namens de 2331 gezinnen in Bangladesh.’

Datum: 9 september 2017
Auteur: Aukelien Wierenga
Foto: © Woord en Daad
Website: http://www.fietsvooreenhuis.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: