MENU
Met hulp van Dorcas leerde ex-gevangene James uit Tanzania het schoenmakersvak

Met hulp van Dorcas leerde ex-gevangene James uit Tanzania het schoenmakersvak

22 sep

‘Ik hoop dat ik op een dag mijn eigen bedrijf kan uitbouwen en anderen kan leren om een goede schoenmaker te worden.’ James uit Tanzania is een van de ex-gevangenen die in een project van Dorcas geholpen werden om terug te keren in de maatschappij. In de gevangenis heeft James een vak geleerd. Dankzij het project heeft hij hoop voor een betere toekomst.

Op jonge leeftijd raakte James zijn ouders kwijt. Omdat er niemand was om hem te ondersteunen, maakte hij zijn school niet af, kwam hij in de criminaliteit terecht en belandde hij in de gevangenis. Eenmaal in de gevangenis raakt hij betrokken bij de vakopleidingen die Dorcas biedt. Hij leert schoenen maken. ‘Ook al wist ik dat ik er mijn straf uitzat, ik wilde heel graag iets leren. Ik heb school nooit afgemaakt. Ik wist ook dat ik zonder opleiding buiten de gevangenis geen kans zou hebben.’

Inmiddels is James voorwaardelijk vrij. Dat betekent dat hij in vrijheid zijn straf mag uitzitten. Hij werkt als schoenmaker. Hij heeft ook een businesstraining gevolgd. ‘Tijdens deze training heb ik geleerd om innovatief te zijn en hoe ik op een goede manier kan inspelen op de vraag vanuit de markt. Deze training heeft mij geholpen om door te gaan en niet op te geven.’ De training en begeleiding van lokale medewerkers van het project zorgen ervoor dat James ook buiten de gevangenis ergens terechtkan met zijn vragen.

Gevangenen zoals James behoren vaak tot de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Ze hebben weinig kansen op een betere toekomst. Samen met lokale partners werkt Dorcas aan het ondersteunen en trainen van gevangenen. We bereiden hen voor op een leven na hun gevangenisstraf en we zorgen ervoor dat ze de vaardigheden leren die nodig zijn.

Over hulporganisatie Dorcas
We geloven in gerechtigheid en we zijn overtuigd van het prachtige potentieel in ieder mens. We zien een wereld vol unieke mensen, die leven onder uiteenlopende omstandigheden. Kwetsbaar en krachtig tegelijk. We weten dat niet ieder mens dezelfde kansen en mogelijkheden heeft.
Daarom bieden wij hulp als de nood aan de man is. En redden we levens wanneer die worden bedreigd. Daarom creëren wij kansen in situaties die kansloos lijken. Betere vooruitzichten in tijden die uitzichtloos lijken. Daarom helpen we mensen overeind als ze gevallen zijn. En bieden we perspectief voor de allerarmsten. We zien hen die ongezien zijn.
Dat doen we vanuit Nederland, ver over onze landsgrenzen. Wij zijn daar waar het nodig is. Daar waar wij nodig zijn. Nooit vluchtig, maar altijd gericht op blijvende verandering. Als effectief instrument om levens van mensen te raken. We kijken mensen in de ogen en trekken met hen op.

Datum: 22 september 2017
Auteur: Dorcas
Foto: Dorcas
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: