MENU
Nieuw onderzoek signaleert trends muziekgebruik binnen Rooms-Katholieke Kerk

Nieuw onderzoek signaleert trends muziekgebruik binnen Rooms-Katholieke Kerk

17 okt

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van CCLI (Christian Copyright Licensing International) heeft een aantal trends rondom muziekgebruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in kaart gebracht. De onderzoeksresultaten werden onlangs gepresenteerd in Amersfoort.

Tijdens een bijeenkomst in Amersfoort is het rapport ‘Trends Liederengebruik Binnen De Katholieke Kerk’ gepresenteerd aan CCLI Nederland, de opdrachtgever voor het onderzoek naar deze trends. Onderzoeker Pieter de Wit overhandigde het eerste exemplaar aan Marcel Broekman van CCLI nadat een samenvatting van de bevindingen gegeven was. Het geheel werd omlijst met muzikale bijdragen van het Gregoriaans Koor Utrecht en singer-songwriter Lars Gerven. De algehele presentatie was in handen van cultuurtheoloog Frank Bosman, verbonden aan de Universiteit van Tilburg en vast commentator op NPO Radio 2 ('De Tafel van Tijs'). Hij gaf ook een uiteenzetting over de staat van muziek binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

CCLI (Christian Copyright Licensing International) draagt als organisatie zorg voor de licensering van muziekteksten; met name binnen kerken. Met het onderzoek wilde CCLI inzicht krijgen in de huidige staat en toekomst van zowel traditionele als moderne kerkmuziek. “Er is nog veel onontgonnen terrein als het om muziekgebruik binnen kerken gaat” aldus Marcel Broekman van CCLI. “De uitkomsten stemmen ons hoopvol; ze laten onder andere zien hoe nieuwe generaties muziek een plek geven binnen de kerk. We hopen dat dit onderzoek bij mag dragen aan een beter begrip van de plek van muziek binnen de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook aan een bevordering ervan.”

Geďnteresseerde organisaties kunnen een exemplaar van het rapport opvragen bij CCLI Nederland (nl.ccli.com).

Datum: 17 oktober 2017
Auteur: Leon van Steensel
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.nl.ccli.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: