MENU
Marina: Ik weet niet waarom God het toeliet maar ik geloof dat Hij goed is

Marina: Ik weet niet waarom God het toeliet maar ik geloof dat Hij goed is

18 okt

Marina de Haan (1986) is schrijver. Marina: 'Woorden zijn mijn adem, mijn hartslag. Ik geloof erg in de kracht van woorden. Ik geloof dat woorden mensen in beweging zetten. Dat kan fysiek zijn, maar ook in gedachten.' Onlangs verscheen haar debuut gedichtenboek Lily In The Wild Field. Christelijknieuws.nl sprak met haar.

Marina studeerde journalistiek, werkte een tijd als freelance journalist voor onder andere Noordhollands Dagblad. De afgelopen jaren werkte ze bij een sociale werkvoorziening waar ze verhalen over de doelgroep schreef en social media kanalen beheerde. Naast journalistiek volgde ze een bijbelschool in Sydney, Australië met een focus op leiderschap en pastoral care. Ze is al jaren onderdeel van Hillsong Netherlands, waar ze ook dient in het schrijfteam.

Op de achterflap van haar boek staat:
Marina de Haan (1986) is schrijver en oprichter van ZoeteLiefde, een bedrijf om de wereld te overladen met zoete woorden van liefde. Marina is altijd authentiek, durft kwetsbaar te zijn en wil mensen inspireren het beste uit het leven te halen.

Je bent heel ziek geworden, hoe was dat?
Van jongs af aan heb ik eczeem en op mijn zesde had ik mijn eerste astma-aanval en belandde ik in het ziekenhuis. Ik heb vroeger heel veel last gehad van mijn gezondheid. Ik voelde me eigenlijk nooit goed. Ik was altijd aan het overleven, niet aan het leven. Mijn huid lag helemaal open, ik krabde het vooral ’s nachts stuk, de wonden die ik maakte deden vreselijk veel pijn. Maar ik had liever pijn dan jeuk.

Constitutioneel eczeem en astma wisselden elkaar af. Toen ik 15 jaar was, ging het zo slecht dat artsen in Nederland geen uitweg meer zagen, dus werd ik opgenomen in het Nederlands Astmacentrum in Davos. Ik heb daar 7 maanden gewoond en het heeft me heel goed gedaan. Daarna kon ik veel meer aan.

Jaren heb ik weinig tot geen last gehad van mijn gezondheid. Soms benauwd door pindaallergie, maar het ging voornamelijk goed. Tot vorig jaar augustus, plotseling was het eczeem in al zijn glorie teruggekeerd en artsen kregen het niet onder controle. Van prednisonbehandeling naar prednison-behandeling en andere behandelingen zoals lichttherapie. Niets hielp. Ondertussen bleef ik werken en doorzetten, want opgeven doe ik niet. Uiteindelijk ging het niet meer.

In die pijn, in die jeuk, in die ellende, ben ik gedichten gaan schrijven. Gedichten over hoop, omdat ik dat nodig had, omdat ik zelf niet altijd het licht aan het einde van de tunnel zag.

Je hebt een boek uitgegeven met gedichten, waarom? Ik kan me voorstellen dat een blog of een dagboek misschien makkelijker was geweest.
In die periode kwam inspiratie voornamelijk in dichtvorm. Ik heb ook blogs geschreven op mijn eigen website, maar uiteindelijk had ik zoveel gedichten geschreven dat ik die graag wilde bundelen. Het dichten hielp mij om de situatie vanuit een ander perspectief te zien. Meerdere malen hebben mijn eigen gedichten me getroost, mij hoop gegeven in mijn wanhoop.

Je geloof in God heeft je gesteund, hoe?
Mijn geloof in God heeft me heel erg gesteund, maar bovenal getroost. Dankzij Zijn goedheid ben ik niet verdronken tijdens deze strijd. Voor mijn gevoel lag ik met mijn gezicht op de kilzwarte bodem. Maar Hij hield mij vast. Zijn armen van liefde zijn lang genoeg om mij vast te pakken en op te tillen. Ik heb dat heel erg ervaren en het gaf me kracht om door te gaan.

Waarom laat God dit toe, denk je?
Ik weet niet waarom God het toelaat. Ik geloof dat God helemaal goed is. Hij is een goede goede Vader. In dit leven gebeuren dingen die wij niet begrijpen. Hoe mensen elkaar tegenwoordig behandelen is ook niet altijd om naar huis over te schrijven. Toch gebeurt het. Het is aan ons hoe wij met die situaties omgaan.

Ik geloof dat God situaties gebruikt om Zijn goedheid te laten zien. Toen ik mijn lanceringsfeest in Amsterdam had, was ik ontroerd. Dat uit zo’n vreselijke periode, zo’n zwarte bladzijde in mijn leven, zo’n hoopvol boek is gekomen. Een boek met woorden over leven, hoop en liefde.

Hoe kan het dat je juist hoopvol bent terwijl je ziekte je zo wanhopig maakte?
Omdat ik niet wilde geloven dat wanhoop het einde is. Hopeloosheid verlamt je. Angst maakt je monddood. Maar ik geloof niet in een hopeloos leven, in een angstig leven. Ik geloof dat God ons kracht geeft om door te zetten. Die kracht kan je in Zijn woord vinden, in de Bijbel. Die kracht vind je in gelijkgestemden die je aanmoedigen. Ik besloot om te gaan schrijven, omdat dat natuurlijk voor mij komt. Ik ben gaan schrijven over hoop, omdat ik zelfs in mijn wanhoop geloofde dat er hoop is. En die hoop zal altijd blijven bestaan.

Welke boodschap wil je de mensen meegeven?
Ik hoop dat mensen getroost worden door de woorden in het boek, dat ze weten dat ze niet alleen zijn, maar dat God aan hun kant staat. Ik hoop dat mensen weten dat ze een lelie zijn in het wilde veld. Het wilde veld is het leven, dat soms vreselijk wild kan zijn, maar wij lelies, wij zijn schoon en puur. Met ons karakter en onze manier van leven kunnen we verschil maken in deze wereld. Samen kunnen we een licht zijn in de donkerte. Omdat we het Licht reflecteren.

Kun je iets over je boek vertellen?
Dit staat op de achterflap van mijn boek: ‘Lily In The Wild Field’ is een verzameling van gedichten geschreven door Marina de Haan, die met dit authentieke boek haar debuut maakt. De grotendeels Engelse en handjevol Nederlandse gedichten zijn geschreven tijdens haar zoektocht naar hoop in hopeloze situaties. De woorden reflecteren haar strijd en overwinningen waar ze eerlijk en openhartig over schrijft. Van donkere stegen en wilde oceanen tot glorieus zonlicht. In dit boek neemt Marina je mee op reis en laat ze je zien dat je sterker bent dan je denkt. Jij bent een lelie in het wilde veld. De woorden zijn gecombineerd met prachtige foto’s, die op Curaçao gemaakt zijn. Alle foto’s zijn gemaakt door HIND MARI.

Hoeveel kost je boek en waar kunnen we je boek kopen?
Het boek 'Lily In The Wild Field' met 62 gedichten kost €15 (exclusief verzendkosten) en is te koop via mijn website marinadehaan.nl/lily.

Volg Insta voor meer updates over het boek en previews: http://instagram.com/lilyinthewildfield/

Een voorbeeld van een gedicht uit het boek van Marina:

De storm op z’n donkerst
De storm op z’n donkerst
Drijven je gedachten in het nauw
Je angsten komen aan de oppervlakte
Maar niemand is zo sterk, zo trouw
Als Hij die was en is en komen zal

Datum: 18 oktober 2017
Auteur: Redactie christelijknieuws.nl
Foto: © HIND MARI
Copyright: Christelijknieuws.nl
Website: http://www.marinadehaan.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: