MENU
Groei van Arabisch sprekende gemeenten in Nederland

Groei van Arabisch sprekende gemeenten in Nederland

24 okt

Op diverse plaatsen in Nederland zijn al Arabisch sprekende gemeenten. Zo is er in Amsterdam de Evangelische Arabische Gemeente, die iedere zondag om 13.30 uur samenkomt in de Derde Oosterparkstraat 271. Informatie over de Arabische kerken in ons land vindt u op de website www.salam4u.nl.

De afgelopen week ging in Amsterdam een nieuwe Arabisch sprekende gemeente van start. Het bijzondere aan deze gemeente is dat het de eerste Arabisch sprekende gemeente is binnen de PKN. De voorganger van de gemeente is ds. Emad Thabet (47). Vanuit zijn kerk in Egypte, de presbyteriaanse Synod of the Nile, kwam hij naar Nederland om promotieonderzoek te doen.

Hij kwam in contact met Arabische christenen uit onder meer Egypte, Irak, Iran en Syrië en begon vorig jaar met kerkdiensten voor hen in de Elthetokerk aan de Javastraat in Amsterdam-Oost. Meestal zijn er tien tot twintig mensen in de diensten, soms veertig. Sommigen zijn vluchteling, anderen illegaal, weer anderen wonen al heel lang in ons land.

De diensten worden gehouden in het Arabisch en vinden plaats op donderdagavond. Volgens de voorganger – hij is nog niet officieel predikant vanwege ‘regels’ binnen de PKN – is de zondag minder geschikt, omdat er dan andere diensten in de Elthetokerk worden gehouden en omdat sommige van zijn gemeenteleden dan werken.

De nieuwe kerk is een zogenaamde pioniersplek van de PKN. De zendingsorganisatie GZB binnen de PKN is al jaren partner van de Egyptische kerk. Ds. Thabet is door zijn eigen kerk in Egypte via de GZB uitgezonden naar de nieuwe gemeente in Amsterdam.

Arie van der Poel, regiocoördinator van de GZB in het Midden-Oosten, wijst op de snel veranderende wereld van de zending. ‘Wij zijn gewend om zendingswerk te doen in het buitenland, maar steeds vaker komen kerken van buiten Europa hiernaartoe.’

Volgens ds. B. van der Graaf, die de pioniersplekken van de PKN in Amsterdam begeleidt, is de kerk in Egypte waartoe ds. Thabet behoort, oercalvinistisch. (Bron: RD en Trouw)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 24 oktober 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: