MENU
Elbert Dijkgraaf: Geen aflosboete eigen woning

Elbert Dijkgraaf: Geen aflosboete eigen woning

22 nov

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is tegen de afschaffing van de wet Hillen: "De overheid verliest op deze manier alle vertrouwen!" Lees hieronder zijn spreektekst bij de behandeling van dit onderwerp:

Technisch gezien spreken we over een zeer eenvoudig wetsvoorstel. Een eerste stapje in de uitfasering wordt gezet. Ieder jaar ga je ‘een biertje per maand’ extra betalen. Maar dan heb je het wel over 500 euro per jaar in 2048.

De Wet Hillen was onder andere bedoeld om ouderen een steuntje in de rug te geven qua koopkracht. Wat heeft de staatssecretaris tegen ouderen met een afgelost huis te zeggen? En tegen alle anderen die extra afgelost hebben en die nu de spelregels veranderd zien worden? Wie goed gekeken heeft in het regeerakkoord, weet dat dit een onderdeel is van verdere afbouw van belastingvoordelen die samenhangen met het hebben van een eigen woning.

En daar zit wat mij betreft precies de crux. Tijdens de crisis zijn er noodzakelijke stappen genomen in de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.
Niet alleen via de eis om minimaal annuďtair af te lossen, (opbrengst 5,4 miljard). Maar ook via een stapsgewijze verlaging van het maximale percentage waartegen afgetrokken mag worden. (opbrengst 770 miljoen). Beiden werden via het woonakkoord teruggesluisd naar verlaging van de lasten op arbeid. Het verhaal was: het gaat allemaal langzaam, dus zo erg is het niet.
Destijds ingrijpende maatregelen met als verhaal: Dit is het dan. Nu weet u waar u aan toe bent Daarop hebben mensen hun beslissingen gebaseerd Maar elke keer volgt er een nieuwe stap.

Waar is de betrouwbare overheid? Zie wat nu verder nog gebeurt: de langzame verlaging van het maximale aftrekpercentage wordt plotseling versneld. Van het eindpunt in 2042 gaan we naar …. 2024! Wie gelooft er dat de uitfasering van de Wet Hillen dan wel echt 30 jaar gaat duren? Op deze manier niemand meer! De overheid verliest met dit soort maatregelen alle vertrouwen. Voor de SGP is de betrouwbaarheid van de overheid van groot belang.

Wij zullen daarom tegen dit wetsvoorstel stemmen.

Datum: 22 november 2017
Auteur: SGP
Foto: Family7 schermafdruk
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: