MENU
Een maaltijd per dag voor ouderen

Een maaltijd per dag voor ouderen

01 dec

In Moldavië is de pensioengerechtigde niet altijd iets om naar uit te kijken. Veel ouderen moeten namelijk rondkomen van een minuscuul pensioentje, terwijl ze hun leven lang hard gewerkt hebben. Zo ook Victor, die moet rondkomen van 700 lei (zo’n € 33,-, red.) per maand.

“Leven in Moldavië is hard en lelijk”, zegt Victor. "Ik heb mijn hele leven gewerkt. Mijn vrouw is ziek. We hebben geen kinderen in de buurt." Elke dag is het voor de Moldavische man en zijn vrouw een grote uitdaging om genoeg eten op tafel te krijgen. "Een gepensioneerd persoon in Cantemir (stad in Moldavië, red.) kan zich niet meer dan één maaltijd per dag veroorloven", zegt Boris Garconita, lokale coördinator van hulporganisatie Zending over Grenzen.

Lekker en gevarieerd eten

Omdat de oude dag voor velen zo schrijnend is, opende Zending over Grenzen in Moldavië meerdere gaarkeukens. Hier kan men elke dag een warme maaltijd komen eten of ophalen. Victor komt er ook en zegt: "Ik wist al lang dat deze plek bestaat, maar ik durfde nooit te komen. Toen mijn vrouw ziek werd, kwam ik hier voor eten en nam ik voor haar een maaltijd mee. We voelen ons hier gesteund en ook vredig." Zending over Grenzen werkt samen met de lokale kerk in Cantemir en steunt 30 mensen regelmatig via de gaarkeuken. Door het land verspreid ontvangen zo'n 135 ouderen dagelijks een maaltijd. "Het eten is lekker en er is variatie", zegt Victor. "We krijgen ook vlees, iets wat de meesten van ons zich niet kunnen veroorloven.”

Geef nu!

Omdat ouderen zoals Victor anders aan hun lot worden overgelaten, zet Zending over Grenzen zich in met verschillende gaarkeukens in Oost-Europa. Dat kunnen wij echter niet zonder uw steun. Voor € 21,- kan één oudere een week lang in onze gaarkeuken eten. Geeft u ook?

Datum: 1 december 2017
Auteur: Shanna van den Bosch
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: