MENU
Zwarte dag voor duurzame visserij

Zwarte dag voor duurzame visserij

17 jan

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd voor een totaalverbod op de pulsvisserij. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: “Dit is een zwarte dag voor de Nederlandse visserij. Een klap in het gezicht van onze vissers en hun gezinnen. En Europa helpt op die manier een duurzame visserijtechniek in één klap om zeep. Buitengewoon triest!”

De pulskor is een innovatieve techniek waarmee de hoeveelheid ongewenste bijvangst sterk verminderd wordt. Bovendien hebben de schepen minder brandstof nodig. Bisschop: “De Fransen gunnen onze vissers het licht in de ogen niet. Met oneigenlijke argumenten blokkeren ze deze verduurzaming. Helaas is een meerderheid in Brussel hierin meegegaan. De miljoenen euro’s die gestoken zijn in meer duurzame visserij wordt op deze manier overboord gegooid. Het is een schande!”

De SGP wil zo snel mogelijk in debat met het kabinet om te kijken hoe het tij nog gekeerd kan worden. “We hopen dat de Europese visserijminister en de Europese Commissie inzien dat de pulskor datgene doet wat Europa wil: duurzame vismethoden en minder bijvangst. De Nederlandse vissers moeten op die weg door kunnen stomen,” aldus de verontwaardigde Bisschop.

Eind november 2017 heerste er opluchting na de stemming in de Visserijcommissie van het Europarlement wat betreft pulsvisserij: de puls werd niet geblokkeerd. Die opluchting was echter van korte duur, omdat een Franse lobby meteen daarna volop inzette met fake news over de pulsvisserij. Het ging rap de verkeerde kant op: meer en meer Europarlementariërs vielen als dominosteentjes om voor de emotionele argumentatie van die Franse lobby.

Hoezeer de Nederlandse lobby ook met rationele en wetenschappelijke argumenten kwam, een event organiseerde in Straatsburg over de voordelen van puls: het was tegen dovemans oren gericht. Op dinsdag 16 januari heeft het voltallige Europarlement gestemd in de plenaire zaal. Met 399 stemmen voor en 189 tegen op het rappport Technische Maatregelen, heeft de pulsvisserij het helaas niet gered.

Amendementen 303 tot en met 306 zijn anti-pulsamendementen en helaas met een ruime meerderheid aangenomen. Een zwarte dag voor de visserij, innovatie, milieu en de Europese samenwerking. Dit houdt in dat het Europees Parlement puls verbiedt.

Er moet nog 1 stap gezet worden tot wetgeving: een definitief onderhandelingsakkoord tussen het EP, de Raad van Ministers en de Europese Commissie.

Maar omdat in de Raad van Visserijministers afgelopen zomer ook door de Franse minister de puls werd geblokkeerd, lijkt het zeer moeilijk in die onderhandelingen (de Triloog) nog tot een ander resultaat te komen. Nu is alleen de Europese Commissie voorstander van deze innovatieve, milieuvriendelijke visserijmethode.

Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP): " Dreun in het gezicht van de Nederlandse vissers. Bal ligt bij de Europese Commissie. Het oorspronkelijke voorstel is zo anders geworden, dat ik hem adviseer om het voorstel van de tafel te nemen, maar dat bepaalt de Eurocommissaris helemaal zelf."

"Diverse amendementen, voorgesteld door links en rechts door alle Franse leden, de pulsvisserij de nek om te draaien, hebben het gehaald. Dit is een diep zwarte dag voor de NL-visserij. Fake nieuws heeft gewonnen, niet de argumenten."

"Nederlandse vissers hebben veel geld geïnvesteerd in pulskorvisserij, maar de kans is nu heel groot dat dat weggegooid geld is en dat er ook bedrijven zullen zijn die het economisch niet gaan redden. Dit is echt een diepzwarte dag voor de Nederlandse visserijsector, en de toekomst ervan."

Datum: 17 januari 2018
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: