Het Noordpoolijs is de airconditioning van de wereld

Klimaatjournalist Bernice Notenboom doet er in de EO-documentaireserie IceScream alles aan om kijkers bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Haar barre expeditie naar de Noordpool geeft een huiveringwekkend beeld van de veranderingen in het poollandschap.

Voor de serie reisde Notenboom met een exclusief gezelschap van vijf succesvolle, jonge ondernemers naar Spitsbergen om daar poolshoogte te nemen, want nergens zijn de gevolgen van klimaatverandering meer zichtbaar als daar. Ervaren deze ondernemers – net als Bernice Notenboom – de noodzaak om het roer om te gooien en zijn zij bereid dat door te voeren in hun bedrijfsvoering of persoonlijk leven?

In het drieluik wordt Notenboom op de voet gevolgd in aanloop naar- en tijdens de ‘2 Degrees’-expeditie in het voorjaar van 2017. Een belangrijke expeditie onder extreme omstandigheden, in ongenadig lage temperaturen. Samen met haar team reisde Notenboom naar de Noordpool, een ijsvlakte van zo’n 14,5 miljoen km2, waar bijna niemand komt en de elementen van de natuur vrij spel hebben. Hier deed ze in samenwerking met NASA onderzoek naar de hoeveelheid sneeuw op het ijs. “De gemiddelde Nederlander zal het een zorg zijn of er wel of geen ijs ligt op de Noordpool”, zegt de klimaatjournalist. “Wij willen laten zien hoe benard het eraan toe is.”

Het Noordpoolijs is niet zomaar ijs. De immense ijsvlakte is de airconditioning van de wereld en heeft grote invloed op ons weer en klimaat. We weten niet wat de gevolgen zijn voor ons klimaat als er straks geen ijs meer is. Daarom nodigt Notenboom vijf jonge ondernemers uit om met haar mee te gaan op expeditie naar Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Geert Jan Bruinsma (oprichter Booking.com), Marjolijn Kamphuis (OK GO), Jeroen van den Berg (Carlink), Mascha Feoktistova (Beautygloss) en Brian Garret (3D Hubs) worden geconfronteerd met de elementen van de natuur en de relevantie van het klimaatprobleem. Wat zijn de effecten van de veranderende Noordpool op het leven van de inwoners van Spitsbergen? En wat is volgens ondernemers de beste manier om duurzame veranderingen vorm te geven?

IceScream, vrijdag 16, 23 februari en 2 maart om 19.35 uur op NPO 2

IceScream is een productie van Double 2 Mediaproducties en Inuksuk Media Inc in samenwerking met de EO.

Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
26-01-2018
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies