MENU
Vandaag is het Warmetruienzondag

Vandaag is het Warmetruienzondag

04 feb

Trek gerust een warme trui aan naar de kerk! Het is Warmetruienzondag, een initiatief van Micha Nederland. De verwarming mag lager om energie te besparen. "Als er een plek is waar veel gestookt moet worden, dan zijn het veel Nederlandse kerken waar oude gebouwen en grote ruimtes warm gestookt moeten worden", zegt Annemarthe Westerbeek van Micha Nederland.

"We willen kerken bewust maken van hoe ze omgaan met de aarde, met de schepping. Het is Warmetruiendag vandaag, een mooie aanleiding om ook kerken te stimuleren hier aan mee te doen", vertelt Westerbeek vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio. "We hebben als christenen van God de zorg voor de schepping gekregen. Dat do eje ook door goed om te gaan met energie die we hier op aarde kunnen opwekken. Er is veel gaande als het gaat om klimaatverandering. Als christenen kunnen we daar iets in betekenen en hebben we ook een verantwoordelijkheid."

Micha Nederland wil met Warmetruienzondag een belangrijk onderwerp combineren met iets ludieks. Er zijn materialen beschikbaar voor een preek, maar er zijn ook andere elementen bedacht die in en rondom de dienst ingezet kunnen worden. Een daarvan is de omgekeerde collecte. "Je stopt er niet iets in, maar je haalt er iets uit: een uitdaging waar je thuis mee aan de slag kunt gaan om je voetafdruk op de wereld te verminderen."

Het is niet bekend hoeveel kerken mee doen. Volgens Annemarthe Westerbeek kunnen kerken meedoen aan Warmetruienzondag zolang de verwarming in de kerk aan staat, dat kan dus ook in de aankomende weken. Het hele gesprek met Annemarthe Westerbeek kun je hier terugluisteren.

Vandaag trekken veel Nederlanders een warme trui aan en gaat de verwarming omlaag! Op deze manier kun je energieverspilling te lijf gaan en kun je op een leuke, aanstekelijke manier in actie komen voor energie besparing. Maar energie besparen doe je natuurlijk niet alleen thuis maar ook in de kerk.

De Rotterdamse Oranjekerk is van plan om een Warmetruienzondag tijdens de veertigdagentijd te organiseren. De kerk in het Kleiwegkwartier is een echte jarendertigkerk. De enthousiaste organisatoren vertellen: “Als groenteam willen we de gemeente graag bewust maken van het op een verantwoorde manier omgaan met Gods schepping. Wij vinden het zelf mooi om de Warmetruienzondag tijdens de 40dagentijd te organiseren. Ook op de andere zondagen tot en met Pasen richten we de aandacht op milieu en natuur. We hebben eigenlijk nog nooit negatieve reacties gehad in de voorgaande jaren, al is het voor sommigen altijd te koud haha. Als tip zouden we andere meegeven om dekens of plaids in te zamelen. Die kunnen tijdens de dienst gebruikt worden en daarna bijvoorbeeld aan de daklozenopvang uitgereikt worden.”

Datum: 4 februari 2018
Auteur: Micha en Groot Nieuws Radio
Foto: © TOFF-fotografie - Tobias Huizing
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: