MENU
Statiegeld op kleine flessen komt er

Statiegeld op kleine flessen komt er

10 maa

Carla Dik-Faber: 'Na al die jaren wordt eindelijk de stap gezet: het statiegeldsysteem wordt uitgebreid naar kleine plastic flesjes en ik ben daar ontzettend blij mee!'

Het vorige kabinet dacht er serieus over na om statiegeld helemaal, dus ook op grote frisdrankflessen, af te schaffen. Ik heb me daar toen enorm tegen verzet. Keer op keer heb ik ervoor gepleit om statiegeld juist uit te breiden, ook op kleine flesjes. Een betere idee om plastic zwerfafval tegen te gaan, bestaat er niet.

Daarom ben ik zo blij met de uitbreiding die dit kabinet nu heeft aangekondigd. Het zou een wonder zijn als het bedrijfsleven met een nóg effectievere oplossing komt voor de aanpak van zwerfafval en milieuvriendelijke verpakkingen - dat zou ik natuurlijk van harte toejuichen, maar ik zet mijn geld voorlopig in op statiegeld. Ik ben blij dat dat er nu komt.

Zwerfafval is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, het is ook een grote belasting voor het milieu. En dus voor de toekomst van onze kinderen. Niets voor niets vragen ook bijna 200 gemeenten om uitbreiding van het statiegeldsysteem.

We moéten iets doen aan die grote hoeveelheid rondslingerend plastic in onze natuur en de al maar uitdijende plastic soep in de oceanen. Wat mij betreft gaan we aan de bovenkant zitten van de reductie-doelstellingen voor reductie: Niet 70% minder plastic flesjes in zwerfafval, maar 90%.

Datum: 10 maart 2018
Auteur: ChristenUnie
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: