MENU
Nexhmije nu rolmodel voor ondernemerschap

Nexhmije nu rolmodel voor ondernemerschap

04 apr

Tot drie jaar terug was Nexhmije afhankelijk van de oogst van haar stuk land. Samen met haar man en twee kinderen woont ze op het platteland van AlbaniŽ. De oogst bracht elk jaar genoeg op om haar gezin te eten te geven, maar een goed inkomen en daarmee kans op meer financiŽle zekerheid was er niet. Bovendien lag het stuk land in de winter braak. Nexhmije ging op zoek naar mogelijkheden om meer geld te verdienen met haar werk. En dat is voor een vrouw op het platteland van AlbaniŽ nog niet zo makkelijk.

Net als veel mannen op het platteland, vond ook Nexhmijes echtgenoot het niet nodig dat zijn vrouw haar eigen werk zou hebben. Hij geloofde niet dat de plannen van zijn vrouw echt gerealiseerd konden worden. Nexhmije wilde namelijk een groentekas bouwen, zodat ze door het jaar heen de oogst kon verkopen en het geld weer kon investeren. In 2014 kreeg ze een microkrediet om haar eerste groentekas te bouwen. Daarnaast kreeg ze verschillende trainingen over technieken en marketing, waarmee ze leerde haar oogst te vermeerderen en te verkopen.

Inmiddels lopen de zaken goed. De groentekas is uitgebreid. In 2016 verdiende Nexhmije 2.500 euro met de verkoop van spinazie, tomaten en sla. Een flink bedrag, waardoor het gezin meer mogelijkheden heeft en de kinderen naar school kunnen blijven gaan. Ook Nexhmijes man is enthousiast geworden. Hij is actief betrokken bij het werk in de kas en gaat ook mee naar trainingen.

Nexhmije is door haar vasthoudendheid en enthousiasme een rolmodel geworden voor andere boerinnen in de regio. Samen met 25 andere vrouwen is Nexhmije betrokken bij de vereniging voor duurzame landbouw. Deze vereniging is opgericht voor en door vrouwen om hen te helpen bij hun werk. In AlbaniŽ is het niet gebruikelijk dat mensen samenkomen. Daarom is deze vereniging een unieke kans voor vrouwen om van elkaar te leren.

Datum: 4 april 2018
Auteur: Dorcas
Foto: Dorcas
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: