Diederik van Dijk: Europa moet net als de VS opkomen voor Israel

De SGP wil dat Europa de VS volgt in haar Israël-beleid. Zo mogen er geen hulpgelden naar de Palestijnen zolang zij terroristen royaal blijven sponsoren. De Joodse staat bestaat dit jaar bovendien 70 jaar.

Daarbij hoort een passend Europees cadeau: Beleid dat veiligheid en welzijn van Joden, binnen en buiten Israël, bevordert. Hier past in ieder geval geen nauwe samenwerking met de doodsvijand van Israël, Iran. Lees hieronder een deel van bijdrage van Eerste Kamerlid Diederik van Dijk aan de Europese beschouwingen:

Mijn fractie heeft moeite met de keuzes van dit kabinet inzake de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Blijft het kabinet streven naar optimale afstemming op dit vlak met de Verenigde Staten, in plaats van te kiezen voor tegenreacties op beslissingen van de regering Trump, bijvoorbeeld inzake de UNRWA?

Gaat het kabinet, conform de aangenomen motie-Van der Staaij, in samenspraak met andere EU-lidstaten vaker tégen anti-Israëlische VN-resoluties stemmen? Bovendien zouden alle EU-lidstaten, Nederland voorop, hun ambassade spoorslags naar Jeruzalem moeten verplaatsen. Met zijn besluit om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, onderstreept Trump dat aan het bestaansrecht van Israël niet gemorreld wordt en dat de Palestijnen zich bij die realiteit moeten aansluiten.

Trump is een bijzondere snoeshaan, maar zo levert hij een grotere bijdrage aan het vredesproces dan al zijn voorgangers en de EU bij elkaar. Wil de minister zich hierbij aansluiten, terwille van de vrede? Ook op ander vlak roep ik op om Amerika te volgen: Geen hulpgelden naar de Palestijnen zolang zij terroristen royaal blijven sponsoren.

De Joodse staat bestaat dit jaar 70 jaar. Daarbij hoort een passend Europees cadeau: Beleid dat veiligheid en welzijn van Joden, binnen en buiten Israël, bevordert. Hier past in ieder geval geen nauwe samenwerking met de doodsvijand van Israël, Iran. Is de minister bereid zich voor dit cadeau in te zetten?

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
10-04-2018
Buitenland
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies