MENU
Dreigend ideologisch conflict binnen het Joodse volk

Dreigend ideologisch conflict binnen het Joodse volk

05 aug

De spanningen binnen Israel nemen toe. En dan bedoel ik niet de spanningen tussen Israel en de Palestijnen, maar de spanningen binnen het Joodse volk. Er dreigt een ideologisch conflict tussen de ultraorthodoxe Joden en de liberale Joden.

Afgelopen week werd dat goed zichtbaar toen ultraorthodoxe rabbi’s in het openbaar stelling namen tegen de grote en actieve lhbt-beweging (lesbisch, homo, biseksueel, transgender) in Israel.

De ultraorthodoxe Joden (haredim) zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep binnen Israel. Momenteel behoort zo’n 15 procent (1 miljoen Joden) in Israel tot deze groep. Geschat wordt dat over dertig jaar een derde van de Joodse bevolking uit ultraorthodoxen zal bestaan.

Net als in ons land kent Israel over het algemeen een coalitieregering, gesteund door meerdere partijen, om zo minstens de steun van 61 van de 120 zetels in de Knesset te verkrijgen.
Momenteel zitten er in de regering Netanyahu ook twee ultraorthodoxe partijen, de United Torah Judaism en de Shas. In de regering hebben ze meer invloed dan hun aantal zetels doet vermoeden.

Het is opmerkelijk dat veel haredim anti-zionist zijn. Hun leiders staan niet achter de huidige staat Israel. Ze geloven dat de Messias de over de hele wereld verstrooide Joden terug zal brengen naar Israel en dan pas de echte/ware staat Israel zal stichten. Zij zien de huidige staat als een gruwel in Gods ogen.
Ook geloven ze dat het wereldwijd groeiende antisemitisme wordt veroorzaakt doordat Joden zelf de staat Israel hebben gesticht, in plaats van God. De meeste haridim vieren ook de Onafhankelijkheidsdag van Israel niet. Voor hen is het een treurdag. Deze haridim zijn zeer traditionele Joden, zonder tv, met beperkte internettoegang en strenge kledingvoorschriften.

Het overige deel van het Joodse volk is behoorlijk progressief en liberaal. Israel is trots op de tolerantie en de acceptatie van homo’s. Sommige Knessetleden komen er openlijk voor uit dat ze homo zijn. Het Israëlische leger is zeer open voor lhbt’ers. Het ministerie van Toerisme maakt zelfs reclame voor Tel Aviv als de top homobestemming in de wereld.

En nu, zoals vrijwel overal elders in de wereld, ook in Nederland, het lhbt-activisme verder toeneemt, wordt het conflict met de ultraorthodoxe Joden steeds zichtbaarder. Zeker in Jeruzalem. De kans is absoluut aanwezig dat dit op den duur uit de hand gaat lopen.

(Bron: Michael Brown)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 5 augustus 2018
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: