Kandidatenlijst ChristenUnie: ervaring vanuit politiek en samenleving

Vandaag presenteert de ChristenUnie de conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Volgens partijvoorzitter Piet Adema (rechts op de foto) is de conceptkandidatenlijst een goede afspiegeling van de ChristenUnie-achterban en de diverse regio’s.

“Ik ben onder de indruk van de ervaring en kwaliteit van onze kandidaten en dankbaar dat zij zich vanuit hun geloof willen inzetten voor onze partij, de regio waar ze vandaan komen en ons land.”

De ChristenUnie-lijst wordt aangevoerd door lijsttrekker Gert-Jan Segers. De huidige Tweede Kamerleden Carola Schouten , Joël Voordewind, Carla Dik-Faber en Eppo Bruins staan respectievelijk op de tweede tot de vijfde plek. Daarna volgen de nieuwkomers: het Groningse Statenlid en juriste Stieneke van der Graaf staat op plek 6 en de jonge Amsterdamse advocaat Don Ceder staat op plek 7. Het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil staat op plaats 8, het Rhenens raadslid en zelfstandig ondernemer Nico Drost op 9 en het Delftse raadslid en ergotherapeut in de ouderenzorg Joëlle Gooijer op plaats 10. De overige kandidaten worden later vandaag bekend.

De kandidatenlijst wordt besproken op het ChristenUnie congres op zaterdag 26 november. Dan wordt ook het verkiezingsprogramma vastgesteld dat de ChristenUnie vorige week presenteerde. In het verkiezingsprogramma ‘Hoopvol realistisch: voorstellen voor een samenleving met toekomst’ wil de ChristenUnie investeren in de toekomst van kinderen, zorgen dat iedereen meetelt en opkomen voor (godsdienst)vrijheid.

1. Gert-Jan Segers (1969, Hoogland)

2. Carola Schouten (1977, Rotterdam)

3. Joël Voordewind (1965, Amsterdam)

4. Carla Dik-Faber (1971, Veenendaal)

5. Eppo Bruins (1969, Alphen aan den Rijn)

6. Stieneke van der Graaf (1984, Groningen)

7. Don Ceder (1989, Amsterdam)

8. Hermen Vreugdenhil (1975, Nieuwendijk)

9. Nico Drost (1980, Rhenen)

10. Joëlle Gooijer-Medema (1976, Delft)

Stieneke van der Graaf

Stieneke van der Graaf is sinds 2007 lid van de Provinciale Staten van Groningen en sinds 2013 fractievoorzitter. Ze is een ervaren politica, die o.a. onderhandelaar was bij de vorming van het college van Gedeputeerde Staten, wat leidde tot de toetreding van de ChristenUnie tot de coalitie. Stieneke studeerde internationaal en Europees recht aan de R.U.Groningen alsook aan het instituut Clingendael. De portefeuille die ze thans beheert in de Staten omvat o.a. Europese zaken en veiligheid/gaswinning. Stieneke kan gezien haar ervaring en juridische deskundigheid een welkome aanvulling van de fractie betekenen, niet in het minst vanuit haar gedrevenheid om ook in de politiek als kind van God zich voor anderen te willen inzetten.

Don Ceder

Don Ceder was betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij is thans lid van zowel de commissie Ruimte, wonen en water als van de commissie mobiliteit en financiën van de staten van Noord-Holland. Don studeerde rechten aan de V.U. te Amsterdam en volgde de beroepsopleiding Advocaten – Major burgerlijk recht. Hij is o.a. adviseur bij enkele nationale en internationale organisaties die zich richten op de bescherming van het ongeboren leven, alsook bestuurslid van de juristenvereniging Pro Vita. Don is verder maatschappelijk en kerkelijk actief vanuit zijn gedrevenheid zich in te zetten en op te komen voor mensen in zijn omgeving.

Hermen Vreugdenhil

Hermen Vreugdenhil is een ervaren politicus, die thans fractievoorzitter is in de Staten van Noord-Brabant, alsook in de gemeenteraad van Werkendam. In de Provinciale Staten is hij o.a. voorzitter van de werkgroep Omgevingswet. Hermen volgde een opleiding aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein en wel de specialisatie land, water en milieubeheer. Hermen is niet alleen een ervaren, maar ook een bevlogen politicus die de mensen aanspreekt en kan boeien en dat doet vanuit zijn christelijke motivatie om er te zijn voor de ander, de naaste en dat vertaalt naar concreet politiek handelen.

Nico Drost

Nico Drost is fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rhenen. Bovendien is hij voorzitter van de regiocommissie Regio Food Valley, een overlegorgaan van 8 Utrechtse en Gelderse gemeenten. Nico is een zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in de maakindustrie. Hij studeerde zowel theologie als HBO Technische bedrijfskunde. Het snijvlak van deze beide opleidingen inspireren Nico tot praktische politiek, waarbij hij gedreven is om op die manier invulling te geven aan de liefde van Christus.

Joëlle Gooijer-Medema

Joëlle Gooijer is fractievoorzitter in de gemeenteraad van Delft. Daar was zij o.a. voorzitter van de werkgroep Onderzoek financiële situatie gemeente Delft. Joëlle zoekt in de politiek de verbinding tussen tegengestelde opvattingen door te komen met een overkoepelende visie om zo de speerpunten van de ChristenUnie te kunnen realiseren. Daarbij voelt ze zich gesteund door de hoopvolle en realistische visie van de ChristenUnie. Joëlle volgde een opleiding tot ergotherapeut en oefent dat beroep ook uit. In haar politiek en maatschappelijk handelen is zij in aanraking gekomen met concrete knelpunten waar burgers mee worden geconfronteerd. Dat heeft haar geïnspireerd om met politiek handelen te zoeken naar concrete, samenhangende oplossingen.

Jonathan van der Geer
© Henk-Jan Oudenampsen
18-10-2016
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies