Idee voor opzetten van Wiki-preken

Een zogenaamde wiki-preek, gebaseerd op het model van Wikipedia, de internet-encyclopedie waar iedereen een bijdrage aan kan leveren, is dat een goed idee? Dat vraagt Roeland van Mour zich af in het Nederlands Daglbad.

Tijdens een conferentie over nieuwe media werd erover nagedacht. Nieuwe media en een oude kerk. Daarover ging het zaterdag op de jaarlijkse conferentie van de Vereniging van Regionale Christelijke Gereformeerde Studiekringen (RCGS). De vereniging, die bestaat uit vijf regionale studiekringen met in totaal 140 leden, verwelkomde vijftig bezoekers in de christelijk-gereformeerde Bethelkerk in Veenendaal.

Daar opperde drs. Jan Noorlandt, docent communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede, het idee om predikanten een ‘wiki-preek’ te laten maken. Het werkt zo, aldus Noorlandt: ,,Op maandag zet de predikant het thema van zijn preek op internet. Individuele gemeenteleden kunnen daar hun aanvullingen en ideeën over kwijt en de predikant neemt dat over in zijn preek die hij op zondag houdt.’’

Volgens de CHE-docent wordt de preek op deze manier rijper en legt de predikant zijn preek hierdoor ,,in de week’’. Het idee is gebaseerd op het oude principe van een pastor die door de week spreekt met ouderen en jongeren in de gemeente en de weerslag van die gesprekken opneemt in zijn preek. ,,Zo nieuw is het dus ook weer niet’’, relativeerde Noorlandt.

10-04-2007
Muziek
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies