Tekort aan organisten dreigt

Wim Houtman schrijft in het Nederland Dagblad dat diverse kerkgenootschappen maken zich zorgen over een komend tekort aan organisten. Professionele kerkmuziekstudenten zijn er nauwelijks en ook het aantal amateurorganisten loopt terug.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) houdt op 6 mei in de gemeenten een speciale collecte, om ,,het vak kerkmuziek weer aantrekkelijk te maken voor beroeps- en amateurkerkmusici”. De kerk voorziet over een aantal jaren een groot tekort aan organisten (en koorleiders). Aan conservatoria studeren per jaar nog maar acht kerkmusici voor de PKN af. Maar ook in de amateursector – driekwart van de gemeentezangbeleiders is amateur – zijn jongeren nauwelijks voor orgelles te interesseren.

Onderzoeksbureau Kaski gaat onderzoek doen naar het tekort aan kerkmusici en naar knelpunten in hun werk. De vrijgemaakte Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici overweegt ook zo’n onderzoek. Is het erg als er in de toekomst minder kerkorganisten zijn? Hoe kan een kerk zich op een komend tekort voorbereiden?

Marcel Barnard, hoogleraar liturgiek in Utrecht (kerkelijk namens de Protestantse Kerk in Nederland) en Amsterdam:

,,Principieel valt niet vol te houden dat het orgel het enige instrument is om God te prijzen. We hebben in Nederland wel een rijke orgeltraditie en veel kerkgebouwen met mooie orgels. Het zou jammer zijn als die onbespeeld bleven. Maar in Afrika is vrijwel nergens een orgel in de kerk. En gemeenten die evangelicaliseren, maken nu al meer gebruik van andere instrumenten.”

Bron: Nederlands Dagblad

11-04-2007
Kerk
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies