Gelovigen beleven het geloof steeds intenser

Het geloof speelt in het leven van steeds minder Nederlanders een rol, maar voor degenen die geloven is de betekenis van het geloof wel groter geworden. Gelovigen beleven het geloof steeds intenser. Dat blijkt uit het onderzoek God in Nederland op initiatief van het RKK-programma Kruispunt.

Het aantal Nederlanders dat zich gelovig noemt, is in vergelijking met het vorige God-in-Nederland-onderzoek (1997) gedaald van 67 tot 62 procent, maar als die mensen wordt gevraagd wat ze geloven, blijkt dat slechts een kleine 40 procent van alle Nederlanders gelovig is in de zin waarin kerken en andere godsdienstige groeperingen dat verstaan.

Dat weerspreekt de idee dat geloof een steeds belangrijkere rol in het leven van de Nederlanders speelt, zoals eind vorig jaar na de publicatie van het veelbesproken rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over geloven in het publieke domein is gesuggereerd.

De verminderde kerkelijke betrokkenheid van de Nederlanders blijkt ook uit de groei van de buitenkerkelijkheid en het dalend aantal Nederlanders dat wekelijks in de kerk komt. 61 Procent van de bevolking noemt zich buitenkerkelijk, 28 procentpunten meer dan in 1966. Lang niet iedere buitenkerkelijke beschouwt zich als atheïst. Dat geldt voor 14 procent van alle Nederlanders.

Het aantal katholieken en protestanten is sinds 1966 van 60 naar 30 procent gedaald. Veertig jaar geleden ging nog de helft van de Nederlanders regelmatig naar de kerk. In 2006 is dat tot 16 procent gedaald.

Ook onder de kerkleden nam de regelmatige kerkgang af. Veertig jaar geleden ging 77 procent van hen met zekere regelmaat naar de kerk. In 1996 was dat tot 44 procent gedaald en tien jaar later ging 40 procent van de leden regelmatig naar de kerk.

Slechts de helft van de kerkleden voelt zich nauw verbonden met hun kerk. Katholieken voelen zich meer verbonden met de wereldkerk, protestanten meer met de plaatselijke gemeente. Slechts 10 procent van de Nederlanders zoekt bij een gewetensprobleem steun bij de kerk. Ook het grootste deel van de kerkleden zoekt zijn heil daar dan niet.

Bron: kerknieuws

13-05-2007
Kerk
https://www.kerknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies