Hulporganisaties starten noodhulpacties cycloon Bangladesh

Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg zijn een actie gestart voor de slachtoffers van de cycloon in Bangladesh. Op 15 november raasde de zware cycloon Sidr over Bangladesh. De cycloon kostte aan meer dan 3.000 mensen het leven. Hulporganisaties ter plaatse vrezen dat het dodental kan oplopen tot boven de 10.000. Honderdduizenden mensen raakten dakloos. Een miljoen mensen is volledig afhankelijk van humanitaire hulp.

De cycloon veroorzaakte vloedgolven van vijf meter hoog. Mark Munshi, directeur van de lokale partnerorganisatie van Woord en Daad, vertelt: ‘De cycloon raasde over Bangladesh heen, splitste het land als het ware doormidden. Het zwaarst getroffen zijn de staten in het zuiden, waaronder Khulna, een gedeelte van Dhaka en Barguna. De gewassen zijn zo goed als vernield, vee is gedood en wegen onbegaanbaar. Een nachtmerrie.’ Dennis Datta, directeur van Tear-partner Koinonia die werkzaam is in Barguna, vertelt: “De situatie is schrijnend. Door vervuild drinkwater lijden veel mensen aan diarree een andere ziektes, die vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en kinderen levensbedreigend kunnen zijn. Schoon drinkwater en medische zorg zijn hard nodig om levens te redden.”

Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg hebben de afgelopen dagen de noodsituatie in kaart gebracht en starten nu een noodhulpactie. De betrokken organisaties doen een oproep aan hun achterban en het Nederlandse publiek een gift te storten om de getroffenen te helpen.

Tear heeft alvast een bedrag van 200.000 euro gereserveerd voor noodhulp via haar lokale partners Koinonia en HEED. HEED is met elf noodhulpteams actief in het rampgebied. Koinonia biedt hulp in Barguna, één van de zwaarst getroffen provincies. Met steun van Tear helpen HEED en Koinonia de bevolking aan schoon drinkwater, voedsel, dekens en zeil om onder te schuilen. Verder financiert Tear medische teams die zorg verlenen en medicijnen verstrekken. In totaal wil Tear met deze hulp 30.000 mensen bereiken.

Woord en Daad verleent noodhulp via haar lokale partnerorganisatie Christian Service Society (CSS). CSS is reeds gestart met het verlenen van eerste noodhulp aan 34.500 mensen in de gebieden Khulna en Gopalganj (misshien nog goed om te zeggen waar dit ligt?). Aan 6.900 getroffen gezinnen (34.500 mensen) wordt een noodhulppakket uitgedeeld. In het pakket zitten zaken als rijst, spliterwten, kleding en dekens zodat de gezinnen de eerste tijd door kunnen komen. Na het verlenen van de eerste noodhulp zal CSS een plan opstellen om de getroffen gezinnen te helpen met de wederopbouw. Woord en Daad heeft een bedrag ter beschikking gesteld van 210.000 euro.

25-11-2007
Muziek
https://www.tear.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies