Uitgeverij Medema was de uitgever van het blad Bode. Dit bijbelstudiemagazine heeft 150 jaargangen gekend en is daarmee het oudste bijbelstudieblad van Nederland. Toch heeft de uitgever besloten om te stoppen met de Bode. Daarvoor in de plaats wordt het nieuwe bijbelstudieblad met bijna dezelfde naam gelanceerd: Bodem.
Bodem, een nieuw tijdschrift voor christelijke spiritualiteit, geloofsopbouw, bijbelstudie en toerusting. Uitgegeven door Uitgeverij Medema. Bodem wijst naar het fundament, en ‘niemand kan een ander fundament leggen da er al light – Jezus Christus Zelf’ (1Ko3:11). Stevigheid, gegrond op de rots. BODEM bereiken, dat betekent dat we de diepte zullen ingaan, spittend, gravend.
BODEM
Tijdschrift voor christelijke spiritualiteit, geloofsopbouw, bijbelstudie en toerusting. Verschijnt 6 x per jaar met ca. 48 bladzijden
Redactie:
Dirk Develing, Apeldoorn
Ronald van den Oever, Ede
Paulien Vervoorn, Woerden
Jan-Reindert Voogdt, Maastricht
Hoofdredacteur:
Henk P. Medema, Vaassen
Medewerkers:
Jos Douma, Johan Klein Haneveld, Jetteke Noordzij, Rolof Mulder, Willem Ouweneel, Pieter Siebesma e.a.
De BODEM heeft geen begrenzingen in de lengte en in de breedte. En zoals een arme Chinese broeder eens gezegd moet hebben, toen iemand hem misprijzend zei dat hij wel een érg klein landje had: ‘Mijn land is maar een paar meter lang en een paar meter breed, maar ’t is héél hoog!’ Lengte, breedte, hoogte en diepte zijn de vier (!) dimensies van de goddelijke rijkdom van het evangelie, volgens Efeze 3 vers18, en zo groot is het arbeidsterrein dat vóór ons ligt.
Vraag: wat moet dat met dat slingertje onderaan die O, waardoor het een Q lijkt te worden? Antwoord: dat lijkt ook zo. Q staat voor queeste, een geestelijke zoektocht; we blijven zoeken en vragen tot we echt op de BODEM zijn. Q staat oook voor Quelle, dat is de bron waar levend water uit komt; met minder dan dat zijn we niet tevreden. En BODEM blijft de bodem, maar het woord moet je op de gedachte brengen: onuitsprekelijk!)
Wat lees je in de BODEM?
Spiritualiteit. Wat wil zeggen: het moet dwars door je heen gaan, en toch blijven we met beide laarzen in de modder staan, op een stevige plek die houvast biedt. Informatie blijft aan de buitenkant. Theologie dringt alleen maar in je hoofd door. Aan beide zal het niet ontbreken, maar de Geest van God moet de gelegenheid krijgen je van binnenuit om te vormen.
Bijbelstudie. Waarmee bedoeld is: vragen stellen aan het unieke Boek van God, over de actualiteit van vandaag. Vaak durven we de vragen niet te stellen, of we krijgen de vragen zelf niet eens goed scherp. De BODEM is niet snel tevreden met het stellen van vragen, het ontwerpen van antwoorden, en dan worden er misschien toch wéér nog diepere vragen geformuleerd.
Geloofsopbouw. Het fundament is er om op te bouwen. Toch moeten de artikelen en rubrieken in dit blad niet alleen maar stichtelijk zijn. Een warm gevoel krijgen kan nooit voldoende resultaat zijn bij het lezen van de BODEM. Om zo concreet mogelijke stevigheid in de dagelijkse dingen van het geloof moet het gaan.
Toerusting. Je bent er niet voor jezelf. Je staat in Gods koninkrijk, om Hem te dienen. Je bent er voor de Heer, en je bent er voor anderen. En daarvoor heb je toerusting nodig: je moet voorzien worden van gereedschappen om te doen wat God voor je heeft, in je leven, in de maatschappij.
Uit de inhoud van het eerste nummer
Redactioneel: OntBodem
Interview met Victor van Heusden van De Spil Ronald van den Oever
Christelijke spiritualiteit Jos Douma
Spiritualiteit en de Geest Willem Ouweneel
De Bijbel lezen met je hart Kick Bras
God onder onze gezamenlijke huid Henk Medema
Rubrieken:
Stortplaats: een plek waar je geen antwoorden mag geven, maar wel vragen kunt stellen, het kan zo raar niet wezen en het mag zo diep zijn als je maar wilt. De plek om er dieper op in te gaan is de website en het volgende nummer van ons blad.
GrondWoord: een woord uit de grondtalen van de Bijbel, het Hebreeuws, Aramees of Grieks, en de vraag hoe het ons raakt, of wat het in een hedendaagse situatie betekent.
AardBodem: het vaak onheilige gebeuren in de aardse actualiteit, met de krant in de hand – en dan de vraag wat de heilige Schriften daarover te vertellen hebben.
Areopagus: in discussie met ietsisten, nietsisten, andersgelovigen, nietsgelovigen, als we hen ergens tegenkomen waar ze bereid zijn om te praten temidden van de goden en filosofieën van de eenentwintigste eeuw.
Kollem: éven een beetje lichtvoetig (maar nog wel met beide benen op de BODEM!).
30-12-2007
Samenleving
https://www.bodem-online.nl