Groot feest in Ahoy met de Gaithers en hun Homecoming friends

Vrijdagavond 14 maart waren ze voor het eerst in Nederland: de 71-jarige Bill Gaither met z’n vrouw Gloria en zijn muziekvrienden. Bill presenteerde een uitgebreide avond geheel in zijn beroemde en geliefde ‘Homecoming’ traditie! Voor de fans van deze stijl van gospelmuziek was de avond een groot feest.

Vele duizenden Gaither-fans waren afgereisd naar Ahoy in Rotterdam. Sommigen waren al heel vroeg aanwezig om te zorgen dat ze een mooi plaatje voorin de zaal konde bemachtigen. “Het lijken wel Gaither Groupies’ grapte Maarten Wassink tijdens de opening van het concert. Al direct vanaf het begin zat de sfeer er goed in. Er werd enthousiast meegezongen en geklapt. De liederen van de Gaithers blijken bij velen bekend te zijn. De dvd’s van de Gaithers worden ook in ons land in grote aantallen verkocht en bekeken.

Bill & Gloria Gaither zijn een begrip en hebben niet alleen honderden geliefde liederen geschreven (waaronder ‘Because He Lives’/ Omdat Hij Leeft’); ze hebben gospelmuziek gevormd en een invloed gehad op tientallen artiesten van vandaag. Een concert met de Gaithers en hun vrienden staat garant voor een avond authentieke gospel, southern gospel en vooral: meezingen.

Op vrijdag 14 maart 2008 werden de Gaithers bijgestaan door de Gaither Vocal Band (met o.a. Guy Penrod), Jeff & Sheri Easter, Ernie Haase & Signature Sound, Gordon Mote en Janet Paschal. Al deze artiesten zijn op zichzelf al bijzonder geliefd; in Ahoy betraden ze samen het podium.

Er werd opgetreden met een beperkt aantal muzikanten, bij nagenoeg alle nummers draaide een begeleidingstrack mee op de achtergrond. Opmerkelijk, want bij artiesten van wereldformaat zou je een live band verwachten. Het concert was in de zaal ook te volgen op twee videoschermen, maar de beelden voegden eigenlijk weinig toe en waren soms zelfs storend. Ook de vertaling van de gesproken teksten liet te wensen over.

Of dit de aanwezigen is opgevallen Ik vraag me het af, om me heen werd er uit volle borst meegezongen en genoot men zienderogen. En het is dan ook een heel bijzondere ervaring om bij een dergelijk concert aanwezig te zijn, en iconen uit de Gospelwereld in levende lijve te zien. Er werd gezongen over de aloude boodschap van het evangelie. Dat God van mensen houdt, dat we mogen weten dat Jezus om ons geeft, omdat de Bijbel dat zegt.

Ondanks zijn hoge leeftijd (71) was Bill vol energie en enthousiasme en had heel duidelijk de regie van de hele avond. Geweldig dat we dit soort voorbeelden hebben, mensen die vele tientallen jaren met grote inzet dezelfde boodschap hebben gebracht en trouw zijn gebleven aan hun hemelse Vader.

Door: Henk-Jan Oudenampsen

————————–

15-03-2008
Muziek

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies