BUMA benadeelt christelijke koren en gospelgroepen

De CNV Kunstenbond heeft een onderzoek ingesteld naar de afdracht die christelijke koren, bands en evangelische gemeenten betalen aan de Buma. Hieruit blijkt dat de Buma de afgelopen 10 jaar een € 300.000,- heeft geïncasseerd en dat hiervan geen cent bij de veelal christelijke componisten en tekstschrijvers is terechtgekomen.

De afdeling Buma-repartitie is verantwoordelijk voor de juiste uitbetalingen. Deze afdeling heeft geen steekproeven of ander onderzoek onder de genoemde betalende groepen gedaan. Bij navraag bleek dat deze gelden ergens op een ‘grote hoop’ landen. De CNV Kunstenbond heeft aangeboden om gratis dit onderzoek te willen doen, zodat een correcte afdracht mogelijk kan worden. Dat voorstel werd van tafel geveegd. Christelijke componisten/auteurs, zoals Elly & Rikkert Zuiderveld, Ralph van Manen en vele anderen zijn juist van auteursrechterlijke inkomsten afhankelijk. Ook groeperingen als het Leger des Heils worden ernstig benadeeld.

Voor de CNV Kunstenbond is het niet de discussie OF er betaald moet worden, de wet is nog niet ter discussie. Maar als de Buma niet kan garanderen dat het geld bij de juiste mensen komt, dan vervalt de rechtsgrond; het valt aan de koren, gemeenten en kerken niet meer uit te leggen, waarom ze voor iets moeten betalen, dat niet correct uitbetaald wordt.

De CNV Kunstenbond treedt op namens de benadeelde componisten/auteurs, de verenigde evangelische- en pinkstergemeenten, de baptisten, het Leger des Heils, en de koren, bands die via de collectieve regeling van Continental Sound betalen (hier vallen ook de bekende Continentals en Young Continentals onder).

Voor verdere informatie: 010-4568688, Leen La Rivière; leen@continentalart.org

08-07-2008
Muziek
https://www.continentalart.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies