Groede met NH kerk deelnemer in BankGiro Loterij Restauratie

De Nederlands-hervormde kerk van Groede (op de foto geheel ingepakt) is één van de genomineerden voor het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie, dat wordt uitgezonden door de AVRO. Doel van BankGiro Loterij Restauratie is het redden van cultureel erfgoed in Nederland. Het programma maakt kijkers bewust van de prachtige objecten die ons land rijk is en vraagt aandacht voor de soms alarmerende staat van de gebouwen.

Frits Sissing is de presentator van BGL Restauratie en Marieke van Zanten (kunsthistorica) en Karel Loeff (architectuurhistoricus) adviseren hem. De objecten worden getoond aan de kijker aan de hand van mooie tv-opnamen die een filmploeg ter plaatse gemaakt heeft. In juni was de filmploeg in Groede en veel Groedenaren, waaronder de schoolkinderen, hebben hun uiterste best gedaan om er iets moois van te maken. Iedereen is erg benieuwd naar de uitzending en de reacties daarop. Spannend wordt het zeker.

De tv-serie start op donderdag 18 september 2008 om 19:25 uur op Ned2. Zestien deelnemers strijden in acht afleveringen om de restauratieprijs van één miljoen euro. Per uitzending worden twee deelnemers in beeld gebracht. De deelnemers met de meeste stemmen gaan door naar de finale.

De tv-uitzending met Groede is op donderdag 9 oktober, AVRO Ned2. KIJK & STEM! en volg de spannende strijd om het miljoen tot in de finale op 12 november.

Op 2 mei 2008 zocht Groede de publiciteit met de ludieke actie van het inpakken van de kerktoren in lakens. De actie was een kreet om aandacht voor het verval van de prachtige kerk op de Markt in Groede, één van de mooiste pleinen van Zeeland. Meer acties volgen, zoals “Groede Festival 2008” op 13 en 14 september 2008. De hoogtepunten van dit festival zijn het optreden van de befaamde fadozangeres Maria de Fátima en ROOD & Nighthawks at the Diner.

Groede en haar inwoners zetten zich al jarenlang in voor de kerk. Met acties en subsidieaanvragen wordt alles op alles gezet om de zogeheten Vlaamse hallenkerk met de markante, achtkantige toren te behouden. Nu doet de kans zich voor om één miljoen euro te winnen in BankGiro Loterij Restauratie. Dat is een unieke kans!

De Stichting tot instandhouding van het Nederlands Hervormde Kerkgebouw in Groede – zie ook: www.groedeaanzee.nl – roept op om te kijken naar de uitzending op donderdag 9 oktober en een stem uit te brengen voor Groede. Hoe meer stemmen, hoe groter de kans op het miljoen. Dus u kunt wat doen voor dat miljoen!

Breng uw stem uit per telefoon: 0909-8880 of per sms: 2332. De lijnen staan open vanaf donderdagavond 19:25 uur tot maandagnacht 00:00 uur. Help Groede haar kerk te behouden; zonder uw stem gaat de kerk verloren…

06-10-2008
Kerk
https://www.groedeaanzee.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies