Concerttour Timon en Michiel

Het duo Timon en Michiel geven samen met hun band in november 4 concerten in Harderwijk, Zwolle, Rotterdam en Utrecht. Ze hebben onlangs met hun nieuwe dubbel-cd ‘Tegen Beter Weten In’ een toegankelijke, geheel Nederlandstalige popplaat afgeleverd.

Wars van hokjes en muren doen Timon & Michiel hun ding. Ze spelen hun Nederlandstalige liedjes in kerk en kroeg en staan net zo lief voor twintig man in een huiskamer als dat ze de samenzang leiden voor duizenden jongeren op Soul Survivor. Hun liedjes zijn geboren uit hun leven. Hun tweede album is ‘Tegen Beter Weten In’ en is op 28 oktober verschenen bij de Highway Music uit Harderwijk.

‘Tegen Beter Weten In’ is een dubbel album. Het ene schijfje is het nieuwe studio album, dat geproduceerd werd door Antonie Fountain (Little Things That Kill / Soul Survivor). Het andere schijfje is een dvd van hun huiskamertournee in het voorjaar van 2008. Het brengt hun liedjes terug tot hun essentie: akoestische gitaar, piano en vocals.

“Wat we willen schrijven zijn liedjes in jouw taal over jouw leven en jouw relatie met God”, zeggen Timon en Michiel. Ze trokken naar Oxford, waar ze in een oud huis met zwembad een week lang liedjes schreven. Qua thematiek zijn deze liedjes niet in een hokje te stoppen. Timon: “ ‘Wijs Me Niet Af’ en ‘Tegen Beter Weten In’ zijn rauwe liedjes. Het zijn geen kloppende verhalen, maar wel eerlijke verhalen. Het centrale thema in deze liedjes is hoop. Je hoopt tegen beter weten in.”

In een paar jaar zijn de ontwikkelingen heel snel gegaan voor Timon & Michiel. Bijna geruisloos verscheen een paar jaar geleden ‘Hou van Ons’, hun eerste cd met een zestal Nederlandstalige liedjes. Zes liedjes die geboren werden uit hun vriendschap. Timon & Michiel maakten snel veel vrienden met hun mooie, Nederlandstalige liedjes. Zo werkten ze mee aan albums van Fused (Bereid de Weg / Niemand kent de dag), Live@Opwekking, Psalmen voor Nu en Soul Survivor. Bij deze laatste organisatie zijn Timon & Michiel nauw betrokken en met hun band zijn ze een van de vaste bands tijdens Soul Survivor. Verder waren ze in de afgelopen jaren te zien tijdens Opwekking, Momentum, New Wine, Flevo, Festival 316 en Gospelbeach.

Interview Timon en Michiel

“We komen niet meer van elkaar af”

Artiesten tegen beter weten in zijn Timon en Michiel. Want eigenlijk zien ze zichzelf het liefst als liedjesschrijvers. Dit najaar brengen ze met ‘Tegen beter weten in’, hun tweede album uit. Het is een volwassen, geheel Nederlandstalig popalbum geworden, en daarmee steken Timon en Michiel hun hoofd boven het maaiveld van de Nederlandse gospelscène uit.

Hoe zijn jullie elkaar tegengekomen en gaan schrijven?

Timon: “Michiel en ik hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een bijeenkomst van Soul Survivor voor liedschrijvers in 2003. Daarna zijn we samen met een andere jongen een keer gaan schrijven bij Michiel thuis. We boekten die middag geen briljante resultaten maar Michiel en ik hadden een bijzondere klik. Ik denk dat God er iets mee te maken had, want zo leuk is Michiel nou ook weer niet.” Michiel lacht: “Thanks… maar het is wel waar. Dan schreef Timon bijvoorbeeld ‘ook al blijft het stil in mij en komt er nooit een antwoord’ en vond ik het maar vaag of cliché. Dus ging ik doorvragen: Waar heb je het eigenlijk over? Geef eens een voorbeeld? En voor je het weet ben je vrienden.” Timon: “sindsdien kom ik niet meer van hem af.”

In het afgelopen jaar zijn jullie betrokken geraakt als aanbiddingsleiders bij Soul Survivor. Is er een verschil tussen de Timon en Michiel die daar aanbidding leiden en de Timon en Michiel van de nieuwe plaat?

Michiel: “Bij Soul Survivor is het belangrijk dat mensen de liederen makkelijk oppikken. Onze eigen liedjes vragen soms iets meer tijd en aandacht om mee te kunnen maken.” Timon: “En een belangrijke taak van aanbiddingleiders is om mensen op God te wijzen, en daarbij zelf vooral niet in de schijnwerpers te willen staan. Met onze nieuwe plaat is dat wat anders: daar willen we onszelf wel prsenteren.”

Jullie hebben op de nieuwe plaat ‘aanbidding’ als ‘stijl’ losgelaten. Was dat een bewuste keuze?

Michiel: “Uit onszelf spelen we toch wel meer in de ‘aanbidding’-stijl, zeg maar: lief en langzaam”. Timon: “Antonie Fountain, onze producer, heeft ons vriendelijk (doch dringend) verzocht om meer ‘pop’ te denken. Ik had die keuze zelf anders gemaakt, denk ik. Juist daarom vraag je van te voren een producer om de leiding te nemen over deze dingen, want hij houdt het totaalplaatje voor ogen. Toch?”

Hoe was het om met Minco Eggersman te schrijven en wat hebben jullie daarvan geleerd?

Timon: “Minco is een persoonlijke held en vriend van me! Ik luister graag naar

de muziek die hij maakt met ‘at the close of every day’. Sinds een jaar is hij – onbegrijpelijk maar waar – ook groot fan van onze liedjes. Hij leert me om eenvoudig te blijven in het muziekwereldje. Hij leert me om mijn hart te volgen en me niet te laten afleiden door anderen. Het was heerlijk om samen met hem en Michiel te schrijven. Ik denk niet dat ik een betere combinatie zou kunnen bedenken, als ik eerlijk ben, haha. Het resultaat mag er naar mijn bescheiden mening dan ook zijn: ‘de kleur van God’.” Michiel: “Ja het is een bijzonder liedje geworden. Ik wilde al langer in de trant van ‘stap uit de schaduw’, maar die tekst was al ingepikt door een ander Nederlandstalig bandje. Ik vind het bijzonder hoe Minco die woorden wel heeft gevonden, en het was gaaf dat de kladjes die ik nog had liggen precies in het liedje pasten.”

Jullie zijn op een gegeven moment naar Oxford getrokken om daar een week te schrijven. Kun je wat vertellen over jullie ervaringen daar en de impact die die week heeft gehad op het tot stand komen van de plaat?

Timon: “We waren samen met Michiel zijn vader Arnold te gast bij vrienden. We boften met lekker weer, overdag een mooie tuin en ‘s avonds de prachtige pubs in het centrum. We namen veel tijd om te schrijven en schaven aan bestaande ideeën. Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar na verloop van tijd vielen veel ‘puzzelstukjes’ al snel op hun plek.” Michiel: “Sommige onderwerpen hebben tijd nodig.. en die hadden we in Oxford genoeg. Tijd om niks te doen en ook een paar zeldzame momenten waarop liedjes tot leven kwamen.”

Wat hopen jullie dat mensen meekrijgen als ze jullie nieuwe plaat horen?

Timon: “Ik hoop dat we de luisteraar kunnen bemoedigen in zijn of haar leven met God.”

Hoe belangrijk is het voor jullie om in het Nederlands te schrijven?

Timon: “Ik vind het noodzakelijk en vanzelfsprekend om in mijn eigen taal te schrijven.” Michiel: “Ja, ik merk het als ik een tijdje met Engelstalige mensen optrek. Als ik moe wordt, of boos, dan schakel ik in mijn hoofd toch terug op Nederlands, dat zit dieper van binnen. Het is ook vanuit die diepe plek dat ik met God wil praten.”

Vertel eens wat jullie hopen te bereiken door jullie huiskamerconcerten?

Timon: “Onze kamerconcerten zijn voor mij een manier om vooral niks te willen bereiken. Om onze liedjes op heel eenvoudige wijze te delen met anderen. Ik zeg altijd: ‘Geen fratsen, dat scheelt.’ Michiel: “Podia zorgen soms voor een afstand. Wat mij betreft: hoe dichterbij, hoe beter.”

Is er voor ieder van jullie een liedje op de nieuwe plaat dat er voor je uitspreekt. Verklaar je antwoord.

Michiel: “Bij ‘andere ogen’ is het gelukt om met de hele band een uit te drukken waar het liedje over gaat. De zware drums, bas en gitaren versterken de woorden over schuld en vergeving. En de boodschap van het liedje blijft ongelofelijk: dat God naar mij kijkt alsof hij naar Jezus kijkt.” Timon: “De grote uitdaging voor mijzelf als schrijver is om datgene op papier te krijgen wat ik in mijn hoofd heb. ‘U waakt over mij’ is daarvan een mooi voorbeeld. Het klinkt misschien gek, maar de afstand tussen mijn hoofd en het papier is soms niet te overbruggen. Zo proberen we sinds Oxford al om een lied te schrijven over de natuur, maar het wil vooralsnog niet lukken.”

Interview: Jan Willem Vink

Naar aanleiding van: ‘Tegen Beter Weten In’ (HW 55060 CD + bonus DVD met de opnamen van een aantal huiskamerconcerten ) € 17,95.

Zaterdag 8 november 2008 ? HARDERWIJK

Soul Survivor gebouw ? Landbouwlaan 1b ? 3844 KV Harderwijk

20.00 uur ? Entree € 7,50

Kaarten reserveren via www.interticket.nl

www.timonenmichiel.nl voor meer info

Vrijdag 21 november 2008 ? ZWOLLE

De Fontein ? Sterrenkroos 56 ? 8043 NX Zwolle

20.00 uur ? Entree € 7,50

Kaarten reserveren via www.interticket.nl

www.timonenmichiel.nl voor meer info

Vrijdag 28 november 2008 ? ROTTERDAM

Bergsingelkerk ? Bergsingel 150 ? 3037 GM Rotterdam

20.00 uur ? Entree € 7,50

Kaarten reserveren via www.interticket.nl

www.timonenmichiel.nl voor meer info

Zaterdag 29 november 2008 ? UTRECHT

Evangelie Gemeente Utrecht ? Boothstraat 7 ? 3512 BT Utrecht

20.00 uur ? Entree € 7,50

Kaarten reserveren via www.interticket.nl

www.timonenmichiel.nl voor meer info

30-10-2008
Muziek
https://www.timonenmichiel.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies