Toekomst christelijke boekhandels hoopvol door inzet vrijwilligers

Het Nederlands Dagblad schrijft zaterdag in een uitgebreid artikel dat christelijke boekhandels in Nederland in zwaar weer terecht kunnen komen. We kunnen daar vraagtekens bij plaatsen. Want de christelijke boekenbranche wordt nu juist gedragen door een enorme inzet van honderden vrijwilligers. Door deze inzet zijn christelijke boekhandels juist minder gevoelig voor recessies en trends in de markt.

Professionaliseren is volgens Herco van Houwelingen, adviseur Boek & Bedrijf van de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (NBB), de enige manier om te overleven. Maar dat is nog maar de vraag. Binnen de kerken en geloofsgemeenschappen is de bereidheid tot het geven van steun vaak groot, juist omdat het geen professionele winkels zijn. Veel boekhandels kunnen naast de inzet van vrijwilligers rekenen op giften ter ondersteuning van het werk. Vaak wordt de boekhandel gezien als een manier van evangelisatie en juist daarom is er grote bereidheid tot het geven van financiële steun.

Uiteraard gaat er in de loop van de tijd soms een winkel dicht of zijn er verschuivingen, maar daarnaast onstaan er ook telkens weer nieuwe initiatieven en openen nieuwe winkels hun deuren.

De toekomst van de christelijke boekhandels zou wel eens veel positiever kunnen zijn dan het artikel het ND ons laat geloven.

Auteur: Henk-Jan Oudenampsen (18 jaar werkzaam als marketing- en productiemanager bij uitgeverij Medema).

05-01-2009
Media
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies