Geloof en werken

Twee mannen staken in een roeibootje de rivier over. Onderweg hadden ze een discussie over wat belangrijker was: geloof of werken. Ze konden het niet eens worden. Voor de één was geloof het belangrijkste, voor de ander waren werken het belangrijkste.

De man die de boot roeide was ook een christen. Hij luisterde een tijdje naar hun discussie en zei toen: ‘Ik geloof, dat ik jullie probleem kan oplossen. Kijk, ik heb hier twee roeiriemen. De ene riem noem ik ‘geloof’ en de andere noem ik ‘werken’. Als ik alleen de riem van ‘geloof’ gebruik, dan draaien we in een kringetje rond en komen we niet vooruit. Als ik alleen de riem van ‘werken’ gebruik, draaien we ook in een kringetje rond, precies in de andere richting, maar we komen niet vooruit. Maar als ik de riemen van ‘geloof’ en van ‘werken’ tegelijk gebruik, dan komen we vooruit en we komen veilig aan de overkant’.

Geloof en werken horen dus bij elkaar. Al iemand oprecht een gelovige is, dan doet hij ook goede werken. Jakobus leert ons, dat geloof zonder werken, een dood geloof is (Jak.2:26). En volgens de Bijbel zijn werken zonder geloof, dode werken. Ze hebben dus geen waarde voor God.

05-04-2009
132

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies