Jubilee Campaign start zes weken durende campagne tegen onrecht

Maken christenen een verschil wat betreft rechtvaardigheid? Niet volgens Alexander Pechtold (D66). Hij meent dat de hoge ‘C-factor’ van het huidige kabinet nauwelijks van invloed is op de rechtvaardigheid van het overheidsbeleid.

Dat liet hij blijken in een gefilmd interview met Jubilee Campaign, een christelijke mensenrechtenorganisatie. Het gesprek werd opgenomen in het kader van de ‘Campaign for Justice’, een zes weken durende campagne die start op 18 mei aanstaande.

Onrecht, raakt het ons nog? Of zappen we liever naar een licht verteerbaar amusement wanneer er leed voorbij komt? En waar zijn ze eigenlijk, de mensen die rechtvaardigheid in de praktijk brengen? Om antwoorden hierop te krijgen, lanceert mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign vanaf 18 mei de Campaign for Justice. In een tijdsbestek van zes weken worden zes thema’s aangesneden waarin onrecht een allesoverheersende rol speelt. Voor de campagne is een website gelanceerd: www.campaignforjustice.nl. Tijdens de campagneweken zal deze website het platform vormen voor de actie. Hier verschijnen tijdens de actie onder andere filmpjes, foto’s, achtergrondinformatie en gefilmde interviews met politici, geestelijke figuren en (on)gewone mensen.

Naast informatie en interviews wordt de website gevuld met columns van onder andere Aad Kamsteeg (ex-ND, CV-Koers) en Dirk van Genderen (oud-hoofdredacteur Visie). Er verschijnen overdenkingen, cartoons, kunst, muziek en er is veel ruimte voor bezoekers om actief deel te nemen. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Galerij van Rechtvaardigen’. Om hierin opgenomen te worden moet je door anderen worden voordragen als ‘rechtvaardige’. Uiteindelijk zal de galerij vol komen te staan met namen en verhalen van mensen die er op de een of andere manier blijk van hebben gegeven dat ze rechtvaardig in het leven staan.

In de eerste actieweek, van 18 tot en met 22 mei, wordt aandacht besteed aan het feit dat wereldwijd ruim 1 miljoen kinderen onder vaak zeer ellendige omstandigheden gevangen zitten. Joel Voordewind van de ChristenUnie noemt dit een ernstig onderschat probleem. En Harry van Bommel van de Socialistische Partij geeft te kennen dat politiek Den Haag geen grote broek aan kan trekken als het over een dergelijk onderwerp gaat, omdat ook in Nederland kinderen vast zitten. Andere thema’s die aan bod komen zijn onder andere: jongeren in gesloten inrichtingen in Nederland, Kindsoldaten in Oost-Congo en concentratiekampen in Noord-Korea. Wat betreft dit laatste zal minister Verhagen een reactie geven op het bij Jubilee Campaign levende beeld dat het de wereld onverschillig lijkt te laten wat er in Noord-Korea gebeurt.

Naast het aandacht vragen voor schrijnende situaties hoopt Jubilee Campaign ook te werken aan bewustwording rond onrecht en wat men daar zelf aan zou kunnen doen. Volgens Simon Kooistra, directeur van Jubilee Campaign, gaat bewustwording aan actie vooraf: “We trekken zes weken lang met een oude legertruck dit aangeharkte landje door om mensen te bewust te maken van onrecht. Na die zes weken hopen we dat er ogen zijn opgegaan en dat we beschikken over een ‘leger’ van mensen die bereid zijn om datgene te doen wat nodig is in de strijd tegen onrecht.” Als inspiratiebron voor de campagne en het werk van Jubilee Campaign noemt Kooistra een tekst uit de Bijbel: “Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek (Amos 5:24)”

15-05-2009
Buitenland
https://www.campaignforjustice.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies