Jubilee Campaign voert campagne tegen onrecht

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil in 2010 geen onterechte opsluiting meer van jongeren met problemen in jeugdgevangenissen. Dit stelt hij in een gefilmd interview met mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign. Eind 2008 zaten er nog zo’n 800 jongeren zonder strafblad in justitiële jeugdinrichtingen. Ze kwamen daar terecht vanwege capaciteitsproblemen bij Jeugdzorg.

Jubilee Campaign sprak met de minister in het kader van de Campaign for Justice, een zes weken durende campagne om de stand van zaken te peilen met betrekking tot (on)recht (www.campaignforjustice.nl). Tijdens de campagne wordt niet alleen ingezoomd op onrecht, maar wordt ook belicht op welke wijze rechtvaardig kan worden gehandeld.

Een goed netwerk speelt volgens minister Rouvoet een belangrijke rol in het richting geven aan de levens van jonge mensen. “Dat gaan we niet vanuit de overheid organiseren, maar moet door de samenleving worden opgepakt”, aldus de minister. Hij meent ook dat kerken hieraan een bijdrage kunnen leveren en dat rechtvaardigheid te maken heeft met verantwoordelijkheid. “Dat betekent dat je altijd bereid moet zijn om antwoord te geven op de vraag: Wat heb je gedaan met de positie die je bekleedt?” Volgens minister Rouvoet geldt dat niet alleen voor ministers of kamerleden, maar ook voor gewone burgers.

Jubilee Campaign meent dat juist christenen zich hiervan bewust moeten zijn. “Wellicht zijn ze dat wel”, stelt Simon Kooistra, directeur van Jubilee Campaign. “Maar toch blijft doen in onze comfortabele, maar oh zo jachtige maatschappij vaak beperkt tot het storten van een bijdrage voor hongerige kinderen in Afrika.” Als voorbeeld noemt hij datgene waar Jubilee Campaign met minister Rouvoet over sprak, de opsluiting in Nederland van jongeren in jeugdgevangenissen die daar niet thuis horen. “Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er onvoldoende pleegzorg beschikbaar is. Juist op dat terrein zouden christenen kunnen laten zien wat ze waard zijn.”

Daniel de Wolf, voorganger van de Thugz church, laat zien wat hij waard is in Rotterdam. Zijn missie is het bereiken van jongeren met de volgens hem levensveranderende kracht van het evangelie. Zijn werkterrein: de moeilijke wijken van Rotterdam. Volgens hem uit het geloof zich niet zozeer in woorden, maar in daden. Jubilee Campaign sprak hem over zijn werk onder jongeren. Het gefilmde interview is te vinden op www.campaignforjustice.nl. De Wolf is van mening dat christenen veel kunnen betekenen voor jongeren met problemen. “Er wordt vaak zoveel gepraat, soms zelfs in veroordelende zin.” Maar volgens De Wolf gaat het erom dat er wordt gehandeld als bijvoorbeeld een tiener zwanger raakt of een jongere in een gesloten inrichting terechtkomt.

Directeur Kooistra van Jubilee Campaign roemt het optreden van De Wolf. “Als christelijke mensenrechtenorganisatie zien we uit naar mensen die het niet bij woorden laten, maar rechtvaardigheid in de praktijk brengen. We hopen meer van dergelijke mensen te ontmoeten tijdens de Campaign for Justice.”

25-05-2009
Hulpverlening
https://www.campaignforjustice.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies